LA LLUITA CONTRA UNA XACRA

La bústia de denúncies anònimes permet arrestar una mare maltractadora

El correu dels Mossos contra la violència masclista i domèstica es va crear durant el confinament

La policia ha rebut 88 'e-mails', la majoria d'agressions a les parelles o en l'entorn familiar

200609--f-ndp-057--rpmn-ingressa-a-pres-propietari-local-que-traficava-amb-drogues

200609--f-ndp-057--rpmn-ingressa-a-pres-propietari-local-que-traficava-amb-drogues

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dotze dies després de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, els Mossos d’Esquadra van crear una bústia de correu electrònic perquè els ciutadans poguessin posar en el seu coneixement de manera anònima casos de violència masclista o en l’àmbit familiar, és a dir, de pares cap a fills o de fills cap a pares o avis. Des del 26 de març, s’han rebut 88 correus, dels quals 35 estaven relacionats amb atacs a dones per les seves parelles i 11 per agressions en l’entorn familiar.  Una d’aquestes denúncies anònimes va permetre detenir una mare que maltractava la seva filla de 6 anys, fins i tot li pegava amb el cinturó.

La idea de crear el correu electrònic mossos.atenciovictimes@gencat.cat es va produir després de la restricció de mobilitat a causa del coronavirus per assessorar en suposats casos de violència masclista i domèstica. D’aquesta bústia se’n fa càrrec l’Àrea Tècnica de Proximitat i Atenció al Ciutadà. Algunes han recaigut en la Unitat Regional d’Instrucció sobre la Violència, que dirigeix el sergent Josep Rull i que està composta per una trentena d’agents. «La proposta és fer participar el ciutadà en la seguretat pública», explica el comandament policial. El temor era que durant el confinament de la població es produís un augment d’atacs sexistes o en l’entorn familiar, ja que la víctima es veia obligada a viure les 24 hores del dia amb el seu agressor i la falta de mobilitat li impedia denunciar lliurement. Recórrer al correu electrònic i posar-se en contacte amb la policia de manera anònima (o no) facilita que les agressions surtin a la llum i no es quedin entre quatre parets d’un pis. «És una eina eficaç. És un altre canal de comunicació», precisa el sergent.

Víctimes o testimonis

La denúncia pot ser anònima o no. Això depèn de la persona que vulgui escriure als Mossos per explicar un cas de violència de gènere. Tampoc ha de ser la víctima qui ho faci i pot ser qualsevol persona que hagi vist una d’aquestes agressions o tingui sospita que s’estan produint. És a dir, un familiar, un veí o qualsevol altre testimoni. La majoria d’‘e-mails’ rebuts són per violència masclista o domèstica, però n’hi ha uns 14 més que informen d’una situació de risc o sospita (aquests són derivats al Grup d’Atenció a la Víctima), sis en els quals es requeria informació sobre, per exemple, els canvis de visites de menors en casos de divorci i la resta sobre dubtes vinculats a les restriccions de mobilitat motivades per la pandèmia del coronavirus.

El nombre de correus electrònics ha augmentat, curiosament, després del confinament, no durant aquell període. Això té una possible explicació: no és que no s’hagin produït episodis de violència, sinó que l’agressor tenia el ple control sobre la seva víctima i la seva submissió ha creat menys situacions de conflicte. La tornada a la vida de cada dia potser ha creat noves situacions de tensió i l’agredida s’ha vist amb més força a l’hora de recórrer als Mossos.

Cops i insults a una filla

Notícies relacionades

Un d’aquests correus va posar la policia de la Generalitat sobre la pista d’una mare que maltractava la seva filla de 6 anys, insultant-la i pegant-li amb el cinturó i a bufetades. L’escrit era anònim i no només explicava les agressions a la menor, sinó que incloïa una gravació en la qual se sentia alguna d’aquestes escenes i una foto de les lesions de la nena. Arran d’aquestes proves, la investigació es va posar en marxa. Primer es va anar a la seva escola per si allà se’n sabia alguna cosa (no tenien coneixement de les agressions) i després van anar a preguntar als veïns de l’immoble on vivia la família.

La bona tasca d’un caporal va permetre trobar la persona que havia escrit l’‘e-mail’, que era de l’entorn de la nena, i convèncer-lo que presentés denúncia formal. Els agents van poder llavors detenir la mare, que va passar a disposició judicial el passat 24 de juliol i que està en llibertat amb càrrecs. El pare també figura com a investigat i la menor, després d’haver sigut reconeguda a l’Hospital del Mar, ha quedat sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA). Ara viu en un centre de menors.