Saragossa i quatre comarques d'Aragó tornen a la fase 2 estricta

Seguiran en fase 2 flexibilitzada les comarques de la Llitera i Cinca Mig, Osca capital i la ciutat de Barbastre

aragon-y-murcia / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comarca central –amb Saragossa capital–, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp i Monegros retrocedeixen a la fase 2 de la desescalada sense cap mena de flexibilització a causa de l’increment dels casos per coronavirus, 422 en la jornada de dimecres, 333 dels quals són de la província de Saragossa.

Al contrari, seguiran en fase 2 flexibilitzada les comarques de la Llitera i Cinca Mig, Osca capital i la ciutat de Barbastre.

La característiques d’aquests casos, que ja sumen 1.852 des de divendres dia 17 i 959 en aquesta setmana, és que la majoria són asimptomàtics, però també impliquen un increment lleu però sostingut dels pacients hospitalitzats i d’ingressos en uci, i «tot i que el sistema no està en risc, ens obliga a adoptar decisions», ha explicat en roda de premsa la consellera de Sanitat, Sira Repollés.

Per tant, en la fase 2 es restringeix l’oci nocturn i s’estableix un tancament obligatori a les 12 de la nit, s’ordena el tancament de les penyes, es prohibeix el ‘botellon’ i es limita a 10 el nombre de persones a les reunions públiques o privades mentre es recomana restringir la mobilitat.

La resta d’aforaments de comerç, cines o autobusos rondaran entre el 30 i 40% d’ocupació i el de les terrasses d’hostaleria es redueix al 50%.

Segons el director de Salut Pública, Javier Falo, excepte l’àrea de Calataiud i la província de Terol, a la resta del territori es detecta una transmissió, en alguns casos esporàdica i en d’altres, comunitària sostinguda.

El perfil predominant va de 15 a 64 anys i comença a créixer en més de 65 anys, que actualment representa el 10%, mentre que els asimptomàtics són entre el 40 i 60% dels casos.

En el 62,5% dels casos es pot traçar l’origen del contacte, la persona que l’ha contagiat, factor que permet reduir els contagis.

Actualment hi ha 56 brots actius, 23 dels quals són en centres residencials tot i que només en 8 afecta els usuaris, 24 en àmbit laboral i la resta en altres agrupacions i, segons Falo, conforme avança la transmissió també s’incrementen les agrupacions en l’àmbit laboral, si bé, igual que en l’àmbit sanitari, són petites agrupacions.

Notícies relacionades

La consellera ha reconegut que la recomanació de reduir els desplaçaments no ha fet efecte, però no es pot penalitzar l’increment de la mobilitat perquè «no ens trobem en un estat de confinament» i ha advertit que «no seria desitjable haver de sol·licitar un confinament perimetral», que de moment no es contempla, mentre ha insistit que són les persones asimptomàtiques les que fan que el virus «salti» d’un lloc a un altre.

Repollés ha destacat la capacitat de Salut per rastrejar els contactes, més de sis per contagiat, així com de realització de PCR, entre 2.700 i 3.000 diaris, que s’incrementaran en 560 amb la incorporació d’un nou laboratori del Centre d’Investigació Biomèdica d’Aragó (CIBA), que podria arribar a 1.100 si fos necessari.