rècord després del final de l'estat d'alarma

Sanitat mostra la seva preocupació perquè creix el contagi entre persones grans

Espanya registra un nou rècord, amb 971 contagis en 24 hores, i davant d'això el Govern admet que pot ser la «segona onada»

L'Executiu avisa que augmenten els casos importats i avança que estudia augmentar els controls en aeroports i fronteres

lleidaok

lleidaok

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sanitat ha mostrat aquest dijous la seva preocupació perquè, tot i que la mitjana d’edat dels contagiats continua sent baixa, 45 anys, estan creixent els contagis en persones grans i la primera onada va demostrar que «el factor que més s’associa a la gravetat» en la Covid-19 «és l’edat», segons ha avisat aquest dijous María José Sierra, cap d’àrea del Centre d’Emergències Sanitàries, que dirigeix el doctor Fernando Simón, que està de vacances. 

El balanç diari del Ministeri de Sanitat recull 971 nous casos de coronavirus, davant els 730 de dimecres, cosa que suposa 241 casos més i un nou rècord des que va decaure l’estat d’alarma. El total de positius ascendeix a 270.166 des de l’inici de la pandèmia. 

El volum més gran de casos segueix concentrat a l’Aragó, amb 415 diagnosticats en les últimes 24 hores, i Catalunya, amb 182 positius amb tests PCR. Tot i així la Comunitat de Madrid ha reportat 102 nous contagis, malgrat que el virus en aquesta regió semblava mantenir una tendència a la baixa. Caldrà esperar per saber si la bona evolució es consolida o, al contrari, aquesta dada indica que Madrid es troba a les portes d’un repunt.

En qualsevol cas, sumant la transmissió comunitària a Catalunya i l’Aragó i els brots registrats a tot Espanya, on n’hi ha 281 actius en aquests moments, l’epidèmia manté una «tendència ascendent» que ha suposat que la incidència mitjana acumulada per 100.000 habitants s’hagi triplicat en les dues últimes setmanes, segons ha informat la doctora Sierra. A més, l’índex de positivitat dels casos sospitosos als quals es realitza un test ha passat en una setmana del 4% al 7%.

Possible «segona onada»

Davant aquesta situació i en resposta a una pregunta, Sierra ha admès que pot ser que Espanya estigui davant una «segona onada» de l’epidèmia. Si bé ha assenyalat que «això és el de menys» i el més important és que «es prenguin mesures» per frenar el virus. «Estem ascendint en la corba però esperarem a veure si els brots es controlen», ha manifestat.

Així mateix, ha mostrat preocupació pels casos importats i, davant la petició de la Comunitat de Madrid perquè s’exigeixi als viatgers que accedeixin per l’aeroport de Barajas un test PCR negatiu que demostri que no tenen la malaltia, ha admès que «no hi ha res descartat» i una de les «opcions» que s’estudien és «posar mesures més estrictes» als punts d’entrada al país.       

D’altra banda, el balanç de Sanitat informa que s’han produït tres morts en les últimes 24 hores, set en l’última setmana, per a un total de 28.429 defuncions registrades en les estadístiques oficials.

Notícies relacionades

Finalment, s’han comptabilitzat 296 ingressos hospitalaris amb Covid-19 en l’última setmana (126.241 en total) i 15 en unitats de cures intensives (11.741 des que el coronavirus va arribar a Espanya), segons les dades que maneja el Ministeri de Salvador Illa.

Augment a Catalunya

En aquest context, el Departament de Salut ha notificat aquest matí una forta pujada de casos a Catalunya, amb 1.949 nous contagiats. Aquests números no coincideixen amb els oferts pel Ministeri de Sanitat perquè inclouen tant els positius de proves PCR com els de tests serològics.