La vacuna contra la Covid-19 podria estar disponible a mitjans del 2021

La científica en cap de l'OMS assegura que es necessita un medicament que «ofereixi aproximadament un 70% de protecció i que sigui segura»

zentauroepp53040347 01 04 2020 imagen de recurso de trabajadores de laboratorio 200720163237

zentauroepp53040347 01 04 2020 imagen de recurso de trabajadores de laboratorio 200720163237 / Peter Steffen dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La científica en cap de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan, ha assenyalat que la vacuna contra la Covid-19 podria estar al mercat a disposició de les autoritats sanitàries a mitjans del 2021.

L’experta ha mostrat la seva esperança que almenys «un parell» de les 20 candidates a vacunes funcionin. «Seria molt desafortunat si totes fallessin. És possible tenir resultats a principis del 2021. Així que a principis de l’any que ve podríem tenir eventualment una vacuna. Llavors ha de ser fabricada i ampliada. Així que si som molt pràctics, estem mirant a mitjans del 2021, moment en què tindrem una vacuna que pugui ser àmpliament desplegada. Per descomptat, és impossible de predir. Si suposem que hi ha un 10% de possibilitats d’èxit per a cadascun dels candidats, encara significa que una o dues vacunes podrien tenir èxit, potser més», ha comentat.

En qualsevol cas, no sap quina de les vacunes que s’estan investigant funcionarà: «De moment, no tenim absolutament cap idea de quina tindrà èxit. El nostre enfocament és que les proves de la vacuna s’han de fer per a tants candidats com sigui possible, perquè vostè tingui la millor oportunitat d’èxit. L’escala d’interès i l’escala d’inversió és molt bona, però tenim certs criteris».

En aquest sentit, ha insistit que no n’hi ha prou que el 20% o el 30% de les persones vacunades estiguin protegides, això no posarà fi a aquesta pandèmia». «Necessitem una vacuna que ofereixi aproximadament un 70% de protecció i que sigui segura», ha afegit.

Swaminathan ha remarcat que el desenvolupament de la vacuna està sent «molt ràpid». «Aquesta és la línia de temps més ràpida que hem vist en comparació amb qualsevol altra malaltia. Des del moment en què es va publicar la seqüència d’ARN del virus al gener fins al primer assaig de la vacuna al març, van passar menys de tres mesos. Això no s’havia fet mai abans. És possible que els assajos de la fase III es completin en el termini d’un any des de l’inici del desenvolupament de la vacuna. Això seria un assoliment i un motiu de celebració. Però acabar un assaig clínic de fase III no significa necessàriament que la vacuna sigui efectiva, segura i estigui a punt per ser utilitzada», ha apuntat.

Notícies relacionades

Finalment, la investigadora també ha valorat els diferents estudis que han mostrat que els nivells d’anticossos semblen disminuir ràpidament després de la infecció. En aquest sentit, ha assenyalat que el fet que els anticossos neutralitzants desapareguin «no significa que la immunitat hagi desaparegut».

«Les diferents maneres d’immunitat contra aquest virus encara s’estan descobrint. També hi ha informes que indiquen que la resposta immune mediada per cèl·lules (la resposta de les cèl·lules T) pot ser molt important. A més, es desenvolupen algunes cèl·lules de memòria. Aquestes cèl·lules poden ser reactivades quan t’exposes de nou al virus i indueixen una resposta immunològica. Encara estem aprenent. El que sabem de les infeccions naturals és que la majoria de les persones desenvolupen anticossos, desenvolupen immunitat. És bo saber-ho. Això et dona l’esperança que una vacuna també et provocarà immunitat. Fins ara no hem sentit parlar de cap cas en el qual hi hagi una segona infecció», ha conclòs.