El Congrés tombarà l'esmena negacionista de Vox contra la llei de canvi climàtic

Tots els partits s'oposen a un veto que no culpa l'home de l'escalfament global

La norma prohibeix la venda de cotxes de gasolina i gasoil a partir del 2040

zentauroepp54111856 teresa ribera200714163353

zentauroepp54111856 teresa ribera200714163353 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Congrés tombarà aquest dimarts l’esmena a la totalitat presentada per Vox contra la llei de canvi climàtic i transició energètica, que el Govern va enviar el 19 de maig a les Corts perquè iniciés la seva tramitació parlamentària. El principal objectiu de la norma és que Espanya assoleixi la neutralitat d’emissions com molt tard el 2050, en coherència amb les peticions dels científics i de bona part de la societat espanyola, com va posar de manifest la massiva manifestació del desembre passat, clausurada per Greta Thunberg, que va acudir a Madrid a la Cimera pel Clima COP25.

Durant el debat, tots els grups han rebutjat amb contundència l’esmena de Vox (excepte Fòrum Astúries), que han qualificat de «negacionista» ja que reconeix l’existència del canvi climàtic, però assegura que aquest no es deu a l’acció de l’home. «El clima és canviant i ha evolucionat durant segles», ha assegurat la diputada del partit d’ultradreta Mireia Borrás, per a qui el Govern només pretén «vendre el seu dogma i transformar radicalment» el model de vida dels espanyols. Per contra, la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que la llei «respon a les alertes de la ciència i les demandes de la societat».

Difícil tramitació parlamentària

El rebuig de l’única esmena a la totalitat contra el projecte no significa que aquest tingui un camí fàcil, ja que partits com Ciutadans o el PP han avisat que presentaran esmenes parcials perquè la llei no destrueixi el teixit industrial.   

I és que per aconseguir la neutralitat climàtica a meitat de segle, és a dir, que el país emeti la quantitat de gasos amb efecte d’hivernacle que es puguin absorbir, el projecte legislatiu marca una sèrie de passos intermedis, com la reducció d’emissions el 2030 almenys un 20% respecte al 1990. Aquest nivell suposa un augment del compromís del Govern espanyol, en línia amb les directrius marcades per la UE i l’Acord de París. Per dur-lo a terme, les energies renovables hauran de tenir un pes mínim del 70%, cosa que implicaria mantenir el tancament de les tèrmiques de carbó en els pròxims 12 mesos. 

El final dels cotxes de gasolina o dièsel

Notícies relacionades

Per al 2040 el text fixa que es prohibeixi la venda de cotxes de gasolina o gasoil, amb la idea que el 2050 tot el parc de circulació de turismes i vehicles lleugers sigui lliure d’«emissions directes de CO2». Per afavorir-ho, el projecte obliga a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en gasolineres, edificis residencials i no residencials, com poliesportius, centres comercials, etc. 

Així mateix, en l’àmbit de la mobilitat, la llei blinda les zones de baixes emissions, com les implantades a Barcelona o Madrid, després que l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, arribés a l’Ajuntament amb la promesa de revertir un dels grans projectes de la seva antecessora, Manuela Carmena.