JURAT POPULAR

Demanen presó permanent per violar i matar una jove i ell al·lega que va ser «un accident»

Rubén va matar la seva amiga Vanessa el 2016 a València i va llançar el seu cadàver a un barranc

L'acusat nega l'agressió sexual i la seva defensa demana quatre anys per homicidi que ja gairebé ha complert

vanessa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

«Un accident». Així ha qualificat Rubén davant del jurat popular que el jutja que el 26 d’octubre de 2016 cités la seva amiga Vanessa Ferrer perquè acudís de nit a casa seva a Chella (València), que la matés (pot ser que després d’haver-la violat tot i que ell ho nega) i que emboliqués el cadaver en un edredó, el posés al maleter del cotxe d’un amic i el llancés a un barranc proper.

«Recordo algunes coses, no totes. Recordo que al cap de poc temps de ser a casa amb Vanessa i fumar uns porros, li vaig comentar que havia conegut una noia que m’agradava. Ella es va posar histèrica i jo la vaig agafar del coll i, al veure que no es despertava, vaig intentar reanimar-la, però com que resultava impossible, vaig perdre el control. Totes les altres coses que vaig fer van ser per impulsos i per por», ha explicat en una declaració en la qual només ha contestat a les preguntes del seu advocat.

Ha negat que tinguessin relacions, només quatre petons i carícies superficials, tot i que sí que ho va admetre en una declaració inicial, i també cops, per la qual cosa les marques del cos s’haurien produït també accidentalment en el trasllat, segons la seva versió.

La visió de la Fiscalia i de la família de la jove de 15 anys és molt diferent. Afirmen que va enganyar l’adolescent assegurant-li que hi hauria més amics en aquesta antiga casa familiar, que la va colpejar després que ella no accedís a mantenir relacions sexuals, la va violar i la va asfixiar.

Que llancés el cos a la Sima de los Borricos, una estreta zona on abans es tiraven animals morts, va ser perquè que no es trobés el cadàver, remarquen. Veuen que tot i que no fossin o haguessin sigut parella, existeix un agreujant de gènere per la manera en què va voler sotmetre-la i per com es va desfer del cos.

Amics de Vanessa s’han concentrat aquest dimarts a la Ciutat de la Justícia / MIGUEL LORENZO

Per tot això demanen per a ell presó permanent revisable. «Entenem que és la pena justa i l’estableix el nostre ordenament jurídic. Sens dubte violar i matar una persona i tirar-la per un barranc no pot ser una malaptesa sinó una decisió absolutament conscient», ha explicat l’advocat i portaveu de la família, Juan Molpeceres.

Les drogues

Rubén, que tenia una ordre d’allunyament d’una altra noia, ha recordat que es va entregar «voluntàriament» i ha explicat que va dir «tot allò que era capaç de recordar» però ha insistit que havia consumit grans quantitats d’alcohol, marihuana i cocaïna.

Però l’acusació creu que l’element essencial d’una col·laboració «hauria sigut que hagués comunicat on es trobava el cos i això en cap moment ho va fer». A més l’advocat ha recordat que inicialment «va ocultar a la Guàrdia Civil que hagués estat amb Vanessa«.  Durant les angunioses hores en què es va estar buscant la jove, Rubén va enviar diversos missatges de Whattsapp a amics comuns per mirar d’allunyar d’ell les sospites.

El lletrat ha descartat que la defensa no demanés inicialment un examen forense de l’acusat per negligència. «Que la drogoaddicció és un atenuant que pot rebaixar la pena ho saben tots els advocats des que es col·legien. Si no es va practicar és perquè probablement no els interessava», ha dit l’advocat

Notícies relacionades

A les portes de la Ciutat de la Justícia de València s’han concentrat prop d’un centenar de persones per reclamar la màxima pena possible per a Rubén. Un autobús ha traslladat des de Chella familiars i amics de l’adolescent. «A la meva filla ja no me la tornaran però almenys que es faci justícia», ha reclamat Daniel, pare de Vanessa.

La defensa demana per homicidi imprudent sense premeditació amb l’atenuant del consum de drogues una pena de quatre anys, que ja estaria a punt de complir ja que va entrar en presó preventiva després de ser detingut.