DEBAT PER UNA MESURA PER FRENAR LA COVID

Els juristes dubten de les multes per no portar mascaretes

Els advocats consideren que aquestes sancions són nul·les, tot i que descarten que arribin en mans de la justícia

Segons la seva opinió, el redactat del decret és genèric i castiga per analogia amb altres lleis que no concreta

zentauroepp54016096 barcelona 6 07 2020 sociedad ambient per il lustar l augment200707084641

zentauroepp54016096 barcelona 6 07 2020 sociedad ambient per il lustar l augment200707084641 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les multes de 100 euros implantades per la Generalitat per a les persones que no portin mascaretes al carrer i altres espais d’ús públic ha encès el debat sobre la seva legalitat, igual com va passar amb les sancions aplicades pel Govern de Pedro Sánchez per trencar el confinament. Els juristes consultats per aquest diari destaquen que la resolució remet a l’hora de sancionar a lleis que no concreta, i critiquen el marc normatiu utilitzat.

La resolució descriu que correspon als ajuntaments i a la Generalitat «les funcions de vigilància, inspecció i control» de l’obligació de portar mascaretes, tret de determinades excepcions. I precisa que «l’incompliment» d’aquestes mesures «serà objecte de règim sancionador d’acord amb la legislació sectorial aplicable». En cap moment especifica quines són aquestes lleis. Fonts del Govern català apunten que és la llei catalana de salut pública (18/2009), que regula com a infracció lleu, entre altres qüestions, l’incompliment als requeriments de l’autoritat sanitària.

Aquesta remissió a altres lleis és el que alguns advocats consideren que no és acceptable. «No es pot sancionar per analogia d’altres lleis», afirma el lletrat Lluís Gallardo. Segons la seva opinió, igual que en els casos de sancions per trencar el confinament, aquestes multes són «nul·les de ple dret». «Estan actuant amb una improvisació gran i aquest país no està preparat legislativament i judicialment», remarca. Desconfia, no obstant, que es presentin recursos davant la justícia perquè l’import de la multa és de 100 euros i el cost de l’advocat i procurador és superior.

Deficient tècnica

Notícies relacionades

L’advocat Sergio Santamaria creu que és «greu la deficiència tècnica» de la resolució de la Generalitat al referir-se a la «legislació sectorial», sense «ni tan sols» fer menció a quines lleis es refereix. Recalca que la tipificació d’uns fets d’aquestes característiques hauria de portar un quadro de sancions propi, tot i que, per a això, el «rang normatiu» hauria de ser superior. Al seu entendre, el redactat del decret és «genèric i abstracte».

L’advocada Susana Ferrer, del despatx Coronas Advocats, incideix que, tot i que no és aquest el moment de «posar-nos exquisits amb la tècnica legislativa» empleada en les «múltiples» normes sobre la pandèmia, «el cert és que la que s’utilitza en la resolució de les mascaretes és una mica dubtosa». Segons aquesta jurista, «si la finalitat de la resolució és reforçar i recordar una obligació ja existent i les conseqüències disciplinàries de l’incompliment d'aquesta, això és molt lloable, però diguem que la seva eficàcia legal no pot anar més enllà, cosa que, d’altra banda, tampoc li correspondria, tenint en compte el tipus de norma fet servir».