30 positius més

El brot de coronavirus d'Ordizia, el primer arribat de Lleida, es dispara

Els departaments de Seguretat i Salut d'Euskadi convoquen una reunió de seguiment amb els ajuntaments de la zona

euskadi brote / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Inquietud a Euskadi pel rebrot a Ordizia, el primer, se sospita, procedent de Lleida. El nombre de contagis per coronavirus relacionat amb el focus d’aquest municipi de Guipúscoa s’eleva a 30 casos, 23 més que els registrats fins aquest dilluns passat, per la qual cosa el Govern basc ha convocat una comissió de seguiment per a aquesta tarda, a fi d’analitzar la situació i adoptar «les mesures necessàries».  De moment, el municipi ja ha decretat la suspensió demà del tradicional mercat de productes locals, així com el tancament del poliesportiu, la biblioteca i els parcs infantils. 

La hipòtesi principal amb la qual treballa el Govern basc, segons ha explicat la consellera de Salut, Nekane Murga, és que una persona que va viatjar a Lleida per fer una reunió amb amics, «en un moment d’alta incidència» del virus, seria el cas 0. Posteriorment, va tenir una reunió familiar en un bar d’Ordizia, on altres persones que eren en aquest mateix local es van contagiar. Segons la consellera, aquesta és «la hipòtesi que més concorda amb el seguiment de contagis».

La consellera no ha pogut detallar a quina zona concreta de la demarcació de Lleida va viatjar aquesta persona. Els primers detectats van ser treballadors de locals d’hostaleria del carrer d’Etxezarreta i d’alguns clients.

Increment de casos

L’increment de casos respecte als set contagis que es vinculaven a aquest focus fins aquest dilluns passat es deu als 14 nous positius registrats en les proves fetes en les últimes 24 hores i a positius anteriors que al principi no es van vincular amb aquest brot, però que després de les investigacions realitzades, s’ha comprovat que sí que hi estan connectats, recull Europa Press.

Notícies relacionades

La dimensió del focus ha portat el Govern basc a convocar per a aquesta tarda una reunió de seguiment amb els ajuntaments de la zona. 

En aquesta trobada, en la qual participaran els departaments de Salut i de Seguretat de l’Executiu autonòmic, s’analitzarà la situació a fi d’adoptar «les mesures necessàries». La consellera de Salut, Nekane Murga, ha advertit que el Govern basc no dubtarà a actuar «amb fermesa» en cas que sigui necessari.