ESTUDI DE SEROPREVALENÇA

Una part dels encomanats perden les seves defenses davant el virus

L'estudi nacional de seroprevalença mostra que un 14% dels casos han 'perdut' anticossos

Només el 5,2% de la població ha desenvolupat defenses, una xifra insuficient per a la immunitat de grup

seroprevalencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Hi ha un percentatge de la població que, després d’haver contret una infecció per SARS-CoV-2 i desenvolupar defenses, podria ‘perdre’ els anticossos específics contra el virus. L’últim informe sobre l’estudi nacional de seroprevalença, desenvolupat en tres etapes, incideix en aquest fenomen que ara com ara continua donant moltes incògnites. Entre la primera i la segona ronda del macroestudi, es va detectar un 7% de pacients que havien ‘perdut’ els anticossos contra el coronavirus en un marge d’unes setmanes. Ara, entre la segona i la tercera ronda, aquest percentatge puja al 14%.

Aquests resultats, lluny de llegir-se com un senyal d’alarma, afegeixen més peces al ‘trencaclosques de la immunitat’ contra aquest virus, del qual encara es desconeixen molts factors. Segons ha explicat Marina Pollán, directora general del Centre Nacional d’Epidemiologia, aquesta ‘pèrdua’ d’anticossos podria deure’s a una fallada (o a una baixa sensibilitat) dels propis tests de diagnòstic utilitzats durant aquest estudi. També podria ser que els anticossos específics desapareguessin però que les cèl·lules es quedessin amb la «memòria immunològica» necessària perquè, en cas de reinfecció, es tornessin a produir les defenses contra el virus. O que, més enllà d’aquestes estructures, el cos desenvolupés altres mecanismes de defensa contra el virus, com és el cas de la immunitat cel·lular.

Sigui quina sigui l’explicació a aquest fenomen, no s’ha d’oblidar que les incògnites sobre el virus continuen sent moltes. En aquest sentit, la directora de l’Institut de Salut Carles III, Raquel Yotti, també ha recordat que continuem sense saber com funciona la immunitat contra aquest virus. I que, com suggereixen alguns estudis, aquesta protecció podria ser transitòria. «Aquests resultats han de llegir-se com un missatge de prudència, sobretot per a aquells ciutadans que ja han desenvolupat defenses contra el virus i creuen que no poden tornar a encomanar-se. Ells també han de seguir les mateixes recomanacions que la resta de la ciutadania per evitar la infecció», ha recalcat la investigadora.

Segons suggereix l’estudi, aquesta «pèrdua» d’anticossos és més freqüent en persones que no havien tingut cap símptoma (11,0% entre les rondes 1 i 2). I molt menys freqüent en els participants amb una PCR positiva (0,5%) i en aquells que van descriure pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust (2,6%), un símptoma que de moment sembla associar-se a una producció d’anticossos més elevada. Aquests resultats, doncs, van en la línia d’algunes investigacions que suggereixen que els pacients que han passat la malaltia de manera lleu o asimptomàtica podrien tornar a contreure la infecció.

Immunitat pròxima al 5%

Notícies relacionades

La tercera ronda de l’estudi nacional de seroprevalença, dissenyat per l’Institut de Salut Carles III en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), també reafirma que la ‘immunitat’ de la població espanyola davant el virus ronda el 5%. Aquest percentatge varia lleugerament en funció de la regió geogràfica, amb províncies amb entre un 2 i un % d’immunitat detectada i altres amb més del 10%. També s’ha observat algunes diferències en funció de la població, i els sanitaris són el grup amb més anticossos detectats, també sobre el 10%. Sigui com sigui, aquestes xifres «descarten que a curt termini hi hagi una immunitat de grup».

La investigació és una de les més grans i més completes realitzades fins ara arreu del món. Els seus resultats, que recullen l’experiència de 54.858 persones al llarg de les tres rondes, també es publiquen aquest mateix dilluns a la prestigiosa revista científica ‘The Lancet’ en la qual es llança un missatge contundent. Mentre seguim lluny de la immunitat de grup, «les mesures de distància física i els esforços per identificar i aïllar nous casos i els seus contactes són imprescindibles per al futur control de l’epidèmia».