REIVINDICACIÓ

Un Orgull virtual i atípic reivindica els drets de les dones LTB

La manifestació telemàtica s'ha portat a terme a través d'un sistema de geolocalització virtual

La ministra Irene Montero es compromet a treure una llei LGTBI i una altra sobre transsexuals

cf9ac7fe-274c-42ff-ae63-6f798ea069eb-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

No hi ha hagut carrosses recorrent els carrers de Madrid, però el coronavirus no ha frenat l’esperit lúdic i reivindicatiu de l’acte nuclear de l’Orgull 2020, una marxa virtual centrada aquest any en la defensa dels drets de les dones LTB i a la qual s’han sumat participants de tot el país. 

La manifestació telemàtica, convocada sota el lema «Sororitat i feminisme per a TRANSformar. ¡Dones lesbianes, trans i bisexuals en acció!», ha començat a les 19.00 hores i s’ha portat a terme a través d’un sistema de geolocalització virtual entre la Puerta de Alcalá i la plaça d’España de Madrid. 

La marxa es podria haver celebrat al carrer, perquè ja no està vigent l’estat d’alarma, però les organitzacions convocants –la Federació de Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb) i COGAM– van decidir que fos ‘online’ perquè no podien garantir les mesures sanitàries en aquesta nova normalitat. 

Una decisió que ha valorat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que en un vídeo penjat en el compte de Twitter del ministeri ha cridat a celebrar l’Orgull «amb seguretat» i ha traslladat el compromís del Govern de tirar endavant una llei LGTBI i una llei trans. 

Igualtat ha participat en la manifestació amb una pancarta pròpia amb el lema «Ara més que mai, Orgull», perquè, segons la ministra, «les vides LGTBI importen, ara més que mai». 

Lesbianes, trans i bisexuals han ocupat el seu espai al capdavant de la lluita pels drets del col·lectiu, de manera que la pancarta de capçalera d’aquesta marxa telemàtica ha estat encapçalada per activistes LTB, entre les quals, les presidentes de Felgtb, Uge Sangil, i de COGAM, Carmen García de Merlo

Una segona pancarta, reservada als representants d’oenagés, com Amnistia Internacional, Cermi, Fundació ONCE o Plena Inclusió, ha reivindicat que «l’Orgull és no deixar ningú fora de la reconstrucció social». 

Situació de vulnerabilitat

Un Orgull que aquest any era «més necessari que mai», segons la Felgtb i COGAM, ja que la Covid-19 ha deixat en una situació de gran vulnerabilitat part del col·lectiu, per això en els dies previs han estat apel·lant a la participació. 

Per unir-se a la marxa era necessari crear-se un avatar personalitzat a la web habilitada a l’efecte i triar un nom amb què visualitzar-se i un lema o pancarta personal. 

Una vegada completat el disseny de l’avatar, se’ls ubicava al mapa i tenien l’oportunitat d’interactuar amb la resta de participants a través d’un xat. 

En aquest Orgull atípic s’ha volgut evidenciar que «no hi ha una única manera de ser dona» i, per això, s’ha reclamat un feminisme inclusiu «en què càpiguen totes les dones», que no exclogui les trans. 

Una de les principals reivindicacions aquest any ha sigut el dret d’autodeterminació de les persones trans i l’aprovació urgent de lleis estatals que en garanteixin els drets i els de la resta del col·lectiu LGTBI. 

Expectativa superada

El nombre de participants ha complert les expectatives dels organitzadors, segons ha comentat la presidenta de la Felgtb, que ha assenyalat que «la gent tenia ganes d’Orgull», i ha valorat que les reivindicacions del col·lectiu «segueixen a la taula i en la ciutadania», que «continua participant en l’Orgull tot i que sigui virtual». 

De fet, al començament de la marxa es va registrar «un pic tan gran de gent esperant que la web va petar una miqueta», però es va solucionar i la plataforma segueix a aquestes hores tenint molta activitat, ha assenyalat Uge Sangil, tot i que ha reconegut que no es pot comparar amb el milió de participants de l’any passat. 

Notícies relacionades

Aquesta marxa posa la cirereta a les celebracions de la setmana de l’Orgull que, malgrat el coronavirus, ha comptat amb un ampli programa d’activitats virtuals de caràcter reivindicatiu, cultural i lúdic.