crisi de convivència

Clamor municipal per un canvi del Codi Penal contra els lladres reincidents

Santa Coloma de Gramenet estrena una nova unitat policial contra els robatoris violents, que han crescut un 3% malgrat el confinament

La Policia Nacional ha dut a terme des del 2019 «unes 40 operacions» que han utilitzat la llei d'estrangeria per retirar de la circulació delinqüents habituals

zentauroepp53977575 guillem200703151959

zentauroepp53977575 guillem200703151959

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

«Si no aconseguim que els delinqüents reincidents ingressin a la presó, tindrem un problema que afecta en la percepció sobre la seguretat i sobre l’eficàcia de la policia». Núria Parlon (PSC), alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, coincideix en el diagnòstic d’alcaldes d’altres municipis com els del Masnou  (ERC), Mataró (PSC), Premià de Mar (JxCat) i Llançà (PSC), que es mostren inquiets davant del repunt dels robatoris violents i davant de l’aparició de les anomenades patrulles justicieres, sovint coordinades a partir de grups telemàtics pels quals circulen informacions no contrastades. Les denominades patrulles –o de vegades simples veïns que actuen en calent– han protagonitzat incidents de diversa gravetat en aquestes localitats al fer justícia pel seu compte, un símptoma que els edils desvinculen de connotacions racistes i relacionen amb l’afartament veïnal davant la impunitat de la qual semblen gaudir lladres violents que són arrestats però tornen al cap de poques hores al carrer. El 20 de juny, a Santa Coloma, un grup de veïns van retenir i van agredir un noi que acabava de robar a una dona d’avançada edat. 

«Podem canviar el Codi Penal. No podem mirar cap a un altre costat. És la nostra responsabilitat», ha assegurat Parlon, que pertany al partit polític amb més pes actualment al Congrés dels Diputats (PSOE), l’únic òrgan que pot modificar la llei que regula les penes a Espanya. L’alcaldessa ha presentat aquest divendres la nova Unitat de Suport d’Intervenció Ràpida (USIR) de la Policia Local de Santa Coloma i ha defensat el reforç com una mesura més en favor de la «seguretat», una qüestió que forma part de les «polítiques socials».

A Santa Coloma, que reuneix una població de 120.000 persones que habiten un espai de 4 quilòmetres quadrats a la vora oposada a la de Barcelona, els robatoris violents han crescut en un 3% en els últims mesos, malgrat les mesures de confinament decretades per vèncer la pandèmia, un període durant el qual han descendit en picat les xifres de criminalitat a tot Catalunya. Darrere del repunt s’amaga, en part, un problema del qual costa parlar per por que sigui instrumentalitzat per l’extrema dreta: els joves extutelats per la Generalitat que no han aconseguit integrar-se i que sobreviuen robant bosses, telèfons o cadenes. «Més d’un 20% de la població és originària de països estrangers i s’han adaptat bé», remarquen fonts municipals, per allunyar el focus del racisme a l’abordar la qüestió.

Des del 2019, la Policia Nacional ha efectuat en col·laboració amb la Policia Local de Santa Coloma més de quaranta operacions d’estrangeria, segons fonts municipals. L’intendent major del cos municipal, Roberto Jorge, ha assegurat que totes aquestes intervencions conjuntes s’han dut a terme per mirar d’aplicar la llei d’estrangeria per apartar de la circulació «delinqüents d’origen estranger» que es trobessin en situació irregular. «No eren operacions contra immigrants, sinó contra agressors que arrosseguen dones grans per terra per arrencar-los la cadena», ha asseverat, en al·lusió a l’episodi del 20 de juny.

Notícies relacionades

La nova unitat comptarà pròximament amb un dispositiu Taser –pistoles elèctriques– i videocàmeres, com els caps de torn d’una policia local de Santa Coloma que confia a augmentar fins als 140 els agents del cos. La USIR disposa únicament de set agents que vestiran l’uniforme nocturn i estaran de guàrdia durant les franges més conflictives o durant els esdeveniments més rellevants de la localitat. «Aniran en grup i han sigut seleccionats per la seva vocació de servei i autocontrol», ha promès el sergent que la liderarà.

Parlon ha avançat la presentació de l’USIR a aquest divendres al migdia –estava prevista per a la setmana que ve– a causa de l’enrenou causat per l’apunyalament mortal que es va produir davant dues cases ocupades ubicades a la plaça de l’Ajuntament la nit de dimecres a dijous. Els Mossos d’Esquadra van arrestar ahir tres dels habitants d’un dels immobles, els presumptes autors d’apunyalar dos germans –un va morir i l’altre va resultar greument ferit– que es trobaven davant l’entrada principal del segon.