CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Només els viatgers amb bitllet podran entrar als aeroports espanyols

El Govern prepara un reial decret llei de reactivació econòmica al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO

Tots els passatgers que arribin des d'aquest divendres a Espanya s'hauran de sotmetre a un control sanitari

zentauroepp53845493 barajas tras estado de alarma200622120849

zentauroepp53845493 barajas tras estado de alarma200622120849 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Únicament els passatgers que hagin de volar podran accedir als aeroports  espanyols. Els acompanyants que els traslladin s’hauran de quedar fora de l’edifici. Tampoc hi haurà familiars esperant-los a la terminal d’arribades perquè l’entrada estarà prohibida per a ells. Així, els aeroports tindran un accés limitat únicament a aquells passatgers que disposin d’un bitllet o targeta d’embarcament i hagin de volar o hagin aterrat. L’objectiu: minimitzar el risc de contagi de coronavirus en el transport aeri amb el menor menyscapte de l’economia.

Aquesta és una de les mesures que contempla el reial decret llei de mesures de reactivació econòmica per fer front a l’impacte de la Covid-19 en els àmbits de transport i vivenda del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest text, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es debatrà en el Consell de Ministres del pròxim 7 de juliol. També podran entrar als aeroports els empleats que treballin allà, el personal de les forces de seguretat de l’Estat, així com altres persones per causes justificades. Però absolutament totes (passatgers inclosos) hauran de fer ús, dins de les instal·lacions, de la mascareta quirúrgica i mantenir la distància interpersonal de dos metres.

El Govern, que reconeix que el sector del transport (aeri, marítim i terrestre) ha sigut un dels «greument afectats» per la crisi sanitària, busca ara «establir mesures eficaces» contra la propagació de la Covid-19 (i, amb aquestes mesures, donar «seguretat» als viatgers) alhora que es recupera l’activitat turística, «essencial –recull el reial decret– per al restabliment de l’activitat econòmica del país». 

Informació per megafonia

El reial decret de reactivació econòmica també estableix que els aeroports i les companyies aèries hauran d’informar els passatgers per megafonia, cartelleria, mitjans digitals o senyals sobre les mesures preventives que aquests hauran d’adoptar. Les companyies també hauran d’informar els viatgers, abans de l’emissió de les targetes d’embarcament, sobre les causes sanitàries per les quals aquests s’haurien d’abstenir d’accedir a un aeroport. I de les conseqüències derivades de detectar en els controls sanitaris una persona sospitosa de tenir Covid-19 (la denegació de l’embarcament i fins i tot el desallotjament de l’avió).

Els passatgers, per la seva banda, també hauran de complir una sèrie d’obligacions.  S’hauran d’abstenir d’agafar un vol aquells que es trobin en aïllament domiciliari, tinguin símptomes compatibles amb el coronavirus o estiguin passant el període de quarantena per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de Covid-19. Tampoc podran volar quan, fins i tot sense estar en la situació anterior, presentin símptomes evidents d’estar infectats.

El reial decret de mesures de reactivació econòmica davant l’impacte de la Covid-19 en el transport contempla, a més, derivar gran part de les demandes en matèria de transport aeri (per vols retardats o cancel·lats) a un procediment extrajudicial de satisfacció de controvèrsies per evitar el col·lapse dels jutjats, que ja estan «sobrecarregats de feina». Amb motiu de l’estat d’alarma, aquestes denúncies han augmentat, entre altres coses perquè el trànsit aeri s’ha reduït fins a un 90%. «El volum d’entrada de les demandes en matèria de transport aeri als jutjats en condicions normals ja és per ell mateix molt elevat i monopolitza gran part dels recursos de les oficines judicials», reconeix el Ministeri en el desenvolupament del text.

Controls sanitaris a Espanya

Paral·lelament, com ha publicat el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), els passatgers que arribin des d’aquest dimecres a Espanya per avió o barco estan obligats a sotmetre’s a controls sanitaris determinats per l’autoritat sanitària competent abans d’entrar al país. Aquests controls inclouran la presa de temperatura, un control documental i un control visual sobre l’estat del passatger. 

La temperatura serà controlada d’una manera rutinària mitjançant termòmetres sense contacte o per càmeres termogràfiques per identificar viatgers amb febre igual o superior a 37,5 graus centígrads.

D’acord amb la disposició publicada pel BOE, que assenyala els controls sanitaris que s’hauran de fer als punts d’entrada d’Espanya, no s’emmagatzemaran dades personals ni les imatges captades per les càmeres termogràfiques, ja que s’ha de garantir la privacitat del passatger en tot moment.

Referent al control documental, tots els passatgers amb origen a qualsevol aeroport o port situat fora del territori espanyol hauran d’emplenar un formulari de salut pública.

Notícies relacionades

El formulari s’emplenarà per via electrònica, de manera que totes les persones que viatgin a Espanya ho hauran de fer abans d’iniciar el seu viatge a través de l’adreça d’internet: www.spth.gob.es o mitjançant l’aplicació gratuïta SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Una vegada finalitzat el formulari el passatger obtindrà un codi QR, que haurà de presentar a la seva arribada a Espanya.