setge al patogen

Comença la simulació de 300 contagis de Covid-19 a La Gomera

L'illa es converteix en l'escenari imaginari d'una epidèmia amb la posada en marxa de l''app' de rastreig de coronavirus

zentauroepp53188117 grafcan4078  valle gran rey  la gomera   21 04 2020   un ope200428191449

zentauroepp53188117 grafcan4078 valle gran rey la gomera 21 04 2020 un ope200428191449 / Violeta Mesa

2
Es llegeix en minuts
El Día

Aquest dilluns, 29 de juny, va començar la prova pilot a La Gomera que simularà un rebrot de l’epidèmia amb 300 persones virtuals encomanades amb la Covid-19. L’experiment es duu a terme a través d’una ‘app’ de rastreig de coronavirus, que permetrà notificar als contactes d’un usuari el possible risc de contagi per coronavirus, avança ‘El Día’, del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

En aquesta primera simulació que es desenvolupa a Espanya i que durarà fins al pròxim 13 de juny, es compta amb la participació de fins a 3.000 persones, entre les quals s’elegirà 300 emuladors per simular que es produeix una pandèmia en el 10% de la mostra.

L’objectiu d’aquesta aplicació, que no té geolocalització, és avaluar aspectes tècnics i d’experiència d’ús del ciutadà, a fi d’optimitzar el disseny de l’aplicació i el seu grau de confiança. A més, servirà per calibrar l’algoritme de l’‘app’ a fi de garantir la veracitat de les notificacions.

Una vegada conclosa i avaluada la prova pilot en un escenari real, es podran prendre les decisions oportunes per a la connexió amb el sistema de salut de les diferents comunitats autònomes.

Així, si finalment resulta ser efectiva, seran les autonomies, segons han informat fonts del Govern, els qui decideixin si les utilitzen o no, tot i que el Ministeri de Sanitat podrà emetre una recomanació, o no, d'aquesta.

L’aplicació utilitza la connexió Bluetooth del terminal, a través de la qual els mòbils emeten i observen identificadors anònims d’altres telèfons que canvien periòdicament. Quan dues terminals han sigut pròximes durant un determinat període de temps, tots dos guarden l’identificador anònim emès per l’altre.

Si algun usuari fos diagnosticat positiu de Covid-19 després de fer-se un test PCR, decidiria si donar el seu consentiment perquè, a través del sistema de salut, puguin enviar una notificació anònima. D’aquesta forma, els mòbils que haguessin estat en contacte amb el pacient rebrien un avís sobre el risc de possible contagi i es facilitarien instruccions sobre com procedir.

Durant el pilot d’aquesta eina es posarà a prova la seva experiència d’ús per validar que és comprensible i manejable per a la ciutadania. A més, es comprovarà el seu funcionament a través d’identificadors ficticis, amb positius i negatius generats, de manera que es pugui comprovar com funciona el sistema de notificacions ajustant el seu llindar operatiu per evitar que hi hagi distorsions en un futur escenari real.

Model descentralitzat

El desenvolupament utilitza un model descentralitzat, basat en el protocol Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T), el més respectuós amb la privacitat de l’usuari. Això implica que només s’envien al servidor els identificadors xifrats que cada mòbil emet, no els que rep d’altres terminals pròxims.

Cada cert temps els mòbils descarreguen els nous identificadors de contagis confirmats per comparar amb els seus registres. És a dir, que la confrontació de dades i anàlisi de risc es duu a terme sempre al mòbil de l’usuari i no en un servidor, cosa que garanteix la privacitat.

Aquesta aplicació compleix amb «totes les garanties» fixades per la normativa europea per salvaguardar la intimitat de la ciutadania. A més, garanteix la proporcionalitat i minimitza l’ús de dades personals.

Notícies relacionades

L’ús de l’aplicació serà voluntari i emmarcat en els límits de l’emergència sanitària, en estricte compliment de les recomanacions de la Comissió Europea sobre això.

A més, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha participat en el procés previ a la posada en marxa d’aquest pilot i participarà també en l’avaluació dels resultats per poder proposar millores que garanteixin en tot moment la privacitat als usuaris.