es pot evitar, afirma

Illa creu que si hi ha una segona onada de Covid serà de «menys intensitat»

El ministre de Sanitat considera que no hi tornarà a haver un confinament generalitzat, però no descarta decisions puntuals

salvador-illa-congreso

salvador-illa-congreso

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, creu que es pot evitar una segona onada del coronavirus si la població és «responsable» i es manté la tasca de detecció i control, especialment a les residències. En tot cas, si malgrat tot es produís, considera que serà d’una «intensitat més baixa», perquè ja es coneix com es comporta el virus i els professionals saben també com tractar els casos.

«Si vingués, cosa que hem d’evitar, jo crec que no serà de la magnitud que hem vist», ha explicat aquest dilluns en una entrevista a RAC-1 recollida per l’ACN. El ministre ha assegurat que el sistema s’està preparant igualment per al «pitjor escenari», i ha reconegut que «tots els països arribem tard» a l’hora de prendre decisions respecte a aquesta malaltia contagiosa. 

Sobre el confinament, considera que «no tornarà» de forma generalitzada perquè l’estratègia és que sigui «quirúrgic».

El ministre espera no haver d’afrontar un nou confinament general si la ciutadania segueix les normes de protecció de distanciament físic, neteja de mans i ús de mascareta, però no descarta, com de fet s’ha hagut de fer a Cantàbria, aïllar blocs de veïns o que zones concretes retrocedeixin en la desescalada, com ha passat en diverses zones d’Osca. 

La crisi de les residències

Pel que fa a la gestió de la pandèmia, Illa ha assenyalat quatre moments complicats: quan es va prohibir l’acompanyament en els enterraments; el 28 de març, al comunicar al president del Govern que s’havia d’allargar el confinament; el positiu de Fernando Simón, i quan el secretari del ministeri va haver de ser atès per un col·lapse al mateix edifici ministerial.

Sobre les residències de gent gran, on s’ha concentrat un nombre molt important de morts per la Covid-19, el ministre ha considerat que «s’haurà de fer una revisió a fons del model de residències de persones grans», i ha recordat que el 5 de març ja es va elaborar un protocol per a la gestió d’aquests centres, que «ja sabíem que eren vulnerables».

Es descarta: el candidat és Iceta

Notícies relacionades

El també secretari d’organització del PSC ha assegurat que el candidat d’aquest partit a la presidència de la Generalitat serà Miquel Iceta, que «és el millor candidat que es pot presentar». «Estic concentrat en la feina» al Ministeri de Sanitat, ha afirmat, per descartar la seva possible candidatura a unes possibles eleccions catalanes a la presidència de la Generalitat, i ha assegurat que el candidat del PSC continua sent el primer secretari, Miquel Iceta.

No «m’ha preocupat gens el poder en aquests quatre mesos. M’ha preocupat gestionar la pandèmia», ha considerat el ministre, que ha valorat que decretar l’estat d’alarma va ser una decisió «correcta».