Geriàtrics i Covid-19

Dimiteix el responsable de residències de Madrid en plena crisi per la mortaldat d'avis

La decisió s'ha conegut hores després que El PERIÓDICO publiqués un àudio que revela les negatives de la sanitat madrilenya a hospitalitzar malalts d'edat avançada

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, creu «injust» que s'utilitzin àudios per investigar el que va passar als geriàtrics en la fase dura de la pandèmia

250620 audiohospital miniatura ep

250620 audiohospital miniatura ep

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Óscar Álvarez López, director de l’Agència Madrilenya d’Atenció Social (AMAS), l’organisme que regeix a les 25 residències públiques de la Comunitat de Madrid, deixarà el càrrec el 30 de juny, en una dimissió que ha avançat la cadena Ser després de tenir accés a una carta dirigida per Álvarez al conseller madrileny de Polítiques Socials Alberto Reyero.

La dimissió es produeix en plena crisi política a Madrid per les revelacions que es van alternant sobre el que va passar a les residències de gent gran de la regió durant la fase més dura de la pandèmia, que va costar la vida a milers d’avis. Entre aquestes revelacions, l’àudio donat a conèixer per EL PERIÓDICO sobre les negatives de la sanitat madrilenya a hospitalitzar avis. La dimissió s’ha fet pública hores després de la publicació per aquest diari de la gravació.

Les raons de dimissió que expressa Álvarez en la missiva són «motius de salut». En el missatge, Álvarez es reivindica orgullós de la seva tasca «malgrat totes les dificultats i la situació dramàtica» viscuda amb la pandèmia. La carta que ha dirigit al seu cap polític té data de 19 de juny, i anuncia el cessament per al final d’aquest mes.

Cinquè en dimitir

Álvarez és el tercer càrrec de l’àrea sociosanitària que plega a la Comunitat de Madrid. El 8 de maig passat, i per estar en desacord amb la presidència, va dimitir la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, queixant-se que prevalien «criteris polítics» sobre les decisions de salut. Des de l’executiu de Madrid s’insistia al Govern central en la petició de passar de fase, contra l’opinió dels experts sanitaris. 

Cinc dies després va ser cessat del seu càrrec el director general de Coordinació Sociosanitària, el psiquiatre i exgerent d’hospital Carlos Mur de Viu. La seva firma apareix en els durs protocols de la Comunitat de Madrid que ordenaven limitar l’hospitalització només per a avis que poguessin caminar per si mateixos, i no tinguessin hipertensió, ni diabetis ni gairebé deteriorament cognitiu.

El 20 de maig passat, el Consell de Govern va cessar el secretari general tècnic de la Conselleria de Polítiques Socials, Miguel Ángel Jiménez, per l’adjudicació per «error humà» d’un contracte a la cadena hotelera Room Mate, en un dels aparthotels del qual va estar allotjada la presidenta Díaz Ayuso. I el dia 23, Carlos Reus, cap de gabinet del conseller Alberto Reyero, va dimitir per «motius personals» en ple desacord entre les conselleries de Polítiques Socials (Cs) i Sanitat (PP) per la gestió de les residències. 

L’últim dimissionari, de 47 anys, és un home de la Universitat de Múrcia, catòlica i molt conservadora. Doctor en Ciències Socials i expert en salut pública, entre 1999 i el 2012 va treballar en residències i va tenir càrrecs directius a l’àrea de Benestar Social del govern autonòmic des del 2012. Del càrrec que deixa, va ser nomenat el setembre del 2019, fa deu mesos. En la Conselleria de Polítiques Socials han insistit que dimiteix «estrictament per raons de salut».

«És injust»

Unes hores abans d’aquesta dimissió, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, havia al·ludit a la conversa gravada entre la filla d’una resident en un geriàtric i la metge que la cuidava, donada a conèixer per EL PERIÓDICO. Per a Díaz Ayuso, és «injust» tractar «per àudios, converses o comentaris» la situació que es va viure a les residències madrilenyes al març i l’abril, durant les setmanes crítiques de la pandèmia, en què la sanitat madrilenya no va permetre l’ingrés en hospitals als avis de les residències. 

Segons informa Efe, a la pregunta per la gravació de la trucada aquest divendres al matí, Ayuso va dir que no es poden treure conclusions de «converses, opinions, ‘perquè jo vaig voler’, ‘perquè jo crec’, ‘perquè jo vaig dir’... En unes nits tan tràgiques on a Madrid morien fins a 500 persones».

La presidenta madrilenya compareixia després d’una trobada al Parc de Bombers de San Martín de Valdeiglesias, a l’extrem oest de la regió, amb els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

Quan la premsa li ha preguntat per la notícia avançada per aquest diari, Díaz Ayuso no ha negat la situació ni el context en què es va produir la conversa, el 23 de març passat, entre la madrilenya Ramona Carvajal i la doctora que vigilava l’estat de la seva mare, Alejina Jiménez, ingressada i malalta a la residència Vitalia de Griñón. L’àvia, de 89 anys, malalta de coronavirus però conscient, «no té els criteris per derivar-la», li va dir la metge. L’Alejina va trigar 17 dies més a morir.

Notícies relacionades

Díaz Ayuso ha manifestat que, tot i que la Comunitat de Madrid hagués tingut «un reforç extraordinari de metges», la pandèmia hauria sigut molt difícil d’aturar, perquè, ha argumentat, «quan la Covid entra al cos d’una persona gran avisa tard» i «s’han vist avis que han estat tractats a l’hospital amb els millors mitjans que han mort en poques hores». 

«Cal tenir en compte que hem viscut una guerra en aquest país», s’ha excusat Díaz Ayuso, per una pandèmia «devastadora» que va entrar a Madrid com «un tsunami». Per ella, és injust «extreure converses i comentaris de tantes nits de dolor», en què els sanitaris o els bombers de la regió «van donar el millor de si mateixos» sense tenir informació del que era el coronavirus.