la gestió de la pandèmia

Milers de morts sospitoses de coronavirus, però sense una causa clara

Informes de defunció expedits durant el pic de la pandèmia expliquen el desfasament entre les xifres de Sanitat i les del Registre Civil

Com que no es van realitzar tests, els metges firmaven certificats amb eufemismes o fórmules obertes apuntant a la Covid-19

zentauroepp53871554 sociedad acta defuncion summa 112 residencias200625182932

zentauroepp53871554 sociedad acta defuncion summa 112 residencias200625182932

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La xifra exacta de persones que ha matat la pandèmia de la Covid-19 dins i fora de les residències a Espanya és encara una incògnita. Oscil·la entre les més de 28.000 que recullen les dades del Ministeri de Sanitat, o les més de 43.000, segons el Registre Civil, i en aquesta diferència s’ha instal·lat una enverinada baralla política de la crisi sanitària.

L’origen de la confusió rau en documents com els que il·lustra aquesta informació, un escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, firmat per un metge del SUMMA (Servei d’Urgències Mèdiques de Madrid) a dos quarts de dues de la matinada del 29 de març. Acabava de morir una dona, un dels 110 òbits registrats en la residència Doctor González Bueno, molt afectada pel virus. 110 morts entre els seus 617 residents.

El relat de la defunció de la persona morta en aquest cas s’expressa amb exactitud en l’apartat «Causa immediata de la mort» i allà figura, de pròpia mà del metge, la insuficiència respiratòria. Però les explicacions del facultatiu no són gens exactes en la línia següent, la de «Causa principal».

Detall de l’informe de defunció d’una àvia interna a la residència Reina Sofía de Las Rozas (Madrid). L’expressió «no confirmat» apareix dues vegades. / EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

En els dies negres del coronavirus a les residències de gent gran, i a falta que als pacients se’ls practiquessin els necessaris tests diagnòstics, els facultatius inscrivien eufemismes o declaracions d’impotència com aquesta: «Infecció respiratòria Covid-19 no confirmada».

En altres casos es limitaven a relatar una «possible Covid-19», o un «compatible amb Covid-19» o, més difús, una «pneumònia bilateral», sense citar específicament el virus. El recompte exacte, així, és impossible.