XACRA SOCIAL

Les agressions físiques al col·lectiu LGTBI es tripliquen a Catalunya

L'Observatori Contra l'Homofòbia a Cataluya va registrar 45 agressions físiques per orientació sexual al 2019

L'entitat considera que els agressors han trobat a l'extrema dreta un discurs que 'els legitima'

zentauroepp48860452 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el190718183241

zentauroepp48860452 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el190718183241 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Les agressions físiques contra les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals registrades per l’Observatori Contra l’Homofòbia a Catalunya es van disparar el 2019. Si el 2018 l’entitat va registrar 16 agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI, a l’informe del 2019 ha reportat 45 casos, pràcticament un augment del 300%. L’observatori demana mesures urgents a les administracions i considera que l’extrema dreta ha encoratjat els agressors, cada vegada més desinhibits en la intolerància.

«Em vaig quedar bloquejada, no em podia moure ni un mil·límetre. Si la meva parella no s’hagués posat al mig m’hauria emportat una bona hòstia. En canvi, l’hòstia la va rebre ella: hematomes i ungles als braços que em fan pensar que fins i tot així vam tenir sort, que podria haver sigut molt pitjor i que hi ha gent que rep autèntiques pallisses». Aquesta és una de les 47 persones que, l’any passat, van denunciar davant de l’Observatori contra l’Homofòbia haver patit una agressió física per la seva orientació sexual. En el seu cas, el desencadenant de la violència va ser fer un petó a la seva parella al metro de Barcelona. 

En total, el 2019 l’observatori va comptabilitzar 92 agressions violentes, tant físiques (45) com verbals (47), a persones del col·lectiu LGTBI a Catalunya. El 2018 es van reportar 51 atacs físics i verbals. En la majoria dels casos, aquestes agressions les reben persones homosexuals en la via pública, al transport públic i en espais d’oci. «Estem parlant d’un patró, d’una conducta generalitzada en la qual els agressors es troben cada vegada més impunes; són nois joves que agredeixen en grup», va assenyalar el president de l’observatori, Eugeni Rodríguez.

Rodríguez va demanar que els cossos policials actuïn amb rapidesa davant d’aquests casos i que es traslladin al lloc dels fets per identificar l’agressor, que normalment surt impune de l’atac. De fet, segons aquesta memòria del 2019, només el 16% de les víctimes han denunciat les agressions rebudes davant de la justícia, i el Govern només ha obert un expedient de sanció. «Necessitem que la Generalitat desplegui ja el reglament de la llei catalana contra l’homofòbia», es va queixar Rodríguez. Aquesta llei, aprovada pel Parlament ja fa sis anys, permet al Govern sancionar atacs o actes discriminatoris que no es considerin delictes. El 2019, no obstant, segons les dades que ha facilitat l’entitat, el Govern només va obrir un expedient. 

Notícies relacionades

En total, els actes discriminatoris contra el col·lectiu han crescut un 41%, segons les dades registrades per l’Observatori Contra l’Homofòbia, que corresponen a les persones que s’han contactat amb l’entitat per denunciar el seu cas. El 18% són casos d’odi contra el col·lectiu, ja sigui de manera anònima, amb pintades al carrer o missatges a les xarxes socials, o amb discriminacions personals; el 9,4% deia haver patit un tracte inadequat i el 7,5% va denunciar assetjament. Durant el confinament, l’entitat ha seguit una vintena de casos en què les persones afectades eren víctimes d’assetjament per part dels veïns després de conèixer la seva identitat sexual. 

Barcelona és la ciutat on s’han produït més actes discriminatoris, 73 en total, principalment localitzats a l’Eixample, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. «És important que les persones denunciïn els fets, que acudeixin als nostres serveis i donin visibilitat a aquestes amenaces», ha afirmat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha confirmat que l’ajuntament penjarà la bandera de l’arc de Sant Martí el 28 de juny en defensa de les persones LGTBI.