Igualtat assegura que garantirà per llei l'autodeterminació de gènere

El PSOE i una part del feminisme rebutgen que una persona trans pugui canviar-se de nom sense hormonar-se i sense un aval mèdic

Davant la polèmica que generen les lleis trans i LGTBI, el ministeri d'Irene Montero inicia un període de consultes

zentauroepp53870449 gay200624151118

zentauroepp53870449 gay200624151118

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Coincidint amb la setmana de l’Orgull LGTBI+, el Ministeri d’Igualtat inicia un període de consultes destinat a l’elaboració de dues lleis que arrenquen la seva etapa embolcallades en polèmica, la llei contra la discriminació LGTBI i la llei trans, ja que desperten recel en una part del feminisme i del PSOE. El propòsit del departament capitanejat per Irene Montero és que l’esmentat paquet legislatiu inclogui l’autodeterminació de gènere, que implica que no sigui obligatori hormonar-se durant dos anys i comptar amb un aval mèdic per modificar el nom i el sexe en els documents oficials.

Aquest propòsit xoca amb un document intern que el PSOE va difondre recentment i que rebutja que l’anomenada «autodeterminació sexual» tingui entitat «jurídica». Aquest argumentari afirma que «els sentiments, pressions o manifestacions de la voluntat d’una persona», sobre si se sent home o dona, no han de tenir «automàticament efectes jurídics plens», que va irritar el moviment LGTBI, que considera aquest posicionament «transfòbic» per «negar» les persones trans i suggerir que reconèixer els seus drets suposa «esborrar les dones».

A més, aquesta actitud xoca amb la dels seus socis d’Unides Podem, que ostenten la cartera d’Igualtat, fet que ja va despertar recel en la conformació del Govern en una part del socialisme. El partit de Pablo Iglesias va presentar la passada legislatura una llei trans i una altra LGTBI en què es reconeix el dret a l’autodeterminació de gènere, com passa en diverses lleis autonòmiques. A més, la llei contra la violència infantil, que el departament d’Iglesias ha enviat a les Corts, afirma que els nens «tenen dret a què la seva orientació sexual i identitat de gènere, sentida i expressada, sigui respectada en tots els entorns de la vida».

Consell de Participació

Notícies relacionades

En aquest context, el Ministeri d’Igualtat inicia ara un tràmit de consultes sobre les lleis LGTBI i trans, amb l’objectiu d’obtenir el consens necessari per tirar-les endavant, però deixant clar que la seva intenció és que el paquet legislatiu reconegui el dret a l’autodeterminació de gènere, segons recalquen fonts del ministeri. Així, s’executarà una ordre ministerial destinada a posar en marxa el Consell de Participació LGTBI, en el qual a partir de setembre es donaran cabuda, administracions, les associacions que representen al moviment i altres actors socials. Així mateix, es farà una consulta pública de la llei d’igualtat LGTBI, una norma amb un caràcter eminentment pedagògic que permeti que les persones representades disfrutin d’una igualtat real. És la norma més avançada de les dues, però no es preveu que estigui a punt fins a finals d’any.

Montero, en l’acte de presentació dels actes  del Ministeri d’Igualtat amb motiu de l’Orgull, que aquest any, a causa de la Covid, se celebrarà amb una manifestació virtual, va fer aquest dimecres tota una declaració d’intencions, al referir-se específicament a les dones trans i assegurar que el Govern està compromès amb els seus «drets». A més el cartell de la campanya ret homenatge a Marsha P. Jonhson, una dona trans, racialitzada i participant en la revolta de Stonewall que va donar origen a l’Orgull fa mig segle.