UNA DE LES MÉS AFECTADES

La fiscalia de Girona investiga el geriàtric de Palafrugell amb 36 morts per Covid-19

En aquest espai de 150 places, gestionat pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), a més d'aquestes pèrdues s'han registrat el doble d'infeccions

zentauroepp53527005 pla obert d un personal sanitari extraient mostres de pcr en200612185203

zentauroepp53527005 pla obert d un personal sanitari extraient mostres de pcr en200612185203 / ICS Girona

2
Es llegeix en minuts

La fiscalia de Girona ha obert diligències d’investigació per esbrinar si al geriàtric Palafrugell Gent Gran d’aquesta localitat gironina on van morir 36 residents per Covid-19 s’ha produït algun delicte d’imprudència amb resultat de mort.

En aquest espai de 150 places, gestionat pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), a més d’aquestes pèrdues s’han registrat el doble d’infeccions i, segons fonts pròximes al centre, de nou s’acumulen positius tant de treballadors com d’ancians.

La investigació, per via penal, no es va iniciar d’ofici com en altres casos, sinó que va ser arran de la denúncia presentada fa unes setmanes per l’Associació de Familiars i Residents d’Usuaris (AFRU) d’aquest geriàtric.

Durant una assemblea extraordinària que l’AFRU va realitzar telemàticament el 30 de maig, els socis van decidir posar en coneixement de la fiscalia «una sèrie de fets per si podien ser constitutius de delicte intencionat o no».

Investigació en curs

Van elaborar un escrit en el qual detallaven el nombre de morts, d’infectats i diverses consideracions de cada família, que van remetre a fiscalia perquè valorés «si hi ha motius per posar en marxa la investigació».

Una vegada el document va arribar a aquesta institució, es va considerar necessari incoar diligències per si s’havia comès alguna negligència al tractar els ancians afectats per la Covid-19 i s’havia incorregut en la comissió de delictes d’imprudència amb resultat de mort.

La investigació haurà d’aclarir tant si els responsables del geriàtric van posar els mitjans necessaris per evitar els contagis entre els residents com si una vegada infectats per coronavirus les cures que van rebre van ser les convenients.

Des de la gerència del centre, que afirma no tenir coneixement oficial de l’inici de la investigació, han decidit no facilitar xifres fins que hi hagi una resolució per part de fiscalia, i des de Salut s’han mostrat disposats a col·laborar en tot el que els sigui requerit, tot i que han declinat realitzar cap declaració sobre el cas.

Dret de denunciar

Per la seva banda, la presidenta del comitè d’empresa, Rosa Moreno, que considera que «les famílies estan en el seu dret de denunciar», ha assegurat que els empleats, uns noranta, han fet «tot el que han pogut i més davant d’una situació que es va desbordar».

La principal crítica de Moreno se centra en la falta d’informació, ja que ha assegurat que «no han consensuat cap mesura, simplement les han comunicat quan ja estaven decidides i a punt d’aplicar».

L’elevada mortalitat d’algunes residències d’ancians ha fet que, a tot Espanya, la fiscalia investigui, tant per la via civil com per la penal, moltes residències per la gestió que s’hi ha dut a terme de la pandèmia.

Notícies relacionades

Penalment se n’investiga un centenar, una trentena d’elles a Catalunya, i la de Palafrugell és l’única de la província de Girona.

Segons les xifres fetes públiques aquest dimarts pel Departament de Salut de la Generalitat, en aquesta comunitat autònoma s’han confirmat 14.827 positius en residències amb 4.085 de morts.