dels 7.800 milions d'habitants del món

Gairebé 350 milions de persones corren el risc de patir Covid-19 «greu»

Aquests ciutadans han de tenir prioritat a l'hora de rebre una vacuna, quan aquesta sigui desenvolupada, avisa un estudi publicat a 'The Lancet'

Aconsella que els que pateixin patologies prèvies adoptin mesures de distanciament físic apropiades per al seu nivell de risc per evitar l'hospitalització

zentauroepp53297013 valencia 2 5 2020  sociedad   coronavirus   desescalada cien200507132557

zentauroepp53297013 valencia 2 5 2020 sociedad coronavirus desescalada cien200507132557 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una de cada cinc persones de tot el món pateix una condició clínica prèvia que el faria emmalaltir greument si s’infectés de coronavirus, segons suggereix un estudi divulgat aquest dilluns per la revista ‘The Lancet’.

Els experts van estimar que 349 milions de persones de tot el món corren el perill de desenvolupar un coronavirus sever, cosa que implica que necessitarien tractament hospitalari. 

La investigació, duta a terme per un equip de l’Escola de Londres de Medicina Tropical i Higiene, va trobar que aproximadament 1.700 milions de persones, un 22% de la població mundial, té una condició de salut que podria augmentar el seu risc de patir una Covid-19 greu si s’encomanés.

Per arribar a aquests resultats, els experts van ocupar un model d’estudi amb informació recollida de 188 països. 

«Mentre els països surten del confinament, els governs busquen maneres de protegir els més vulnerables d’un virus que continua circulant», va afirmar Andrew Clark, el principal autor de l’estudi. 

Aquest científic va instar aquelles persones que tenen alguna patologia prèvia a adoptar mesures de distanciament social apropiades per al seu nivell de risc i va considerar que aquests ciutadans han de tenir prioritat a l’hora de rebre una vacuna, quan aquesta sigui desenvolupada. 

Si bé l’estudi proporciona xifres estimades sobre el nombre de persones a qui els governs haurien de donar prioritat a l’hora d’assignar mesures de protecció, assenyala que no tots aquests individus que pateixen malalties subjacents desenvoluparan símptomes extrems.

L’autor assenyala que un 4% de la població mundial –349 milions de 7.800 milions de persones– necessitaria ser hospitalitzat si contragués el virus.

Les directrius aportades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les autoritats sanitàries al Regne Unit i els Estats Units identifiquen com factors de risc per desenvolupar una Covid-19 greu tenir alguna malaltia cardiovascular, de ronyó crònica, diabetis o condicions cròniques respiratòries. 

L’equip investigador va trobar que als països i regions amb poblacions més joves hi ha menys persones que tinguin almenys una condició clínica prèvia, a diferència de les poblacions més envellides, on la proporció de ciutadans amb una o més varia d’un 16% a l’Àfrica a un 31% a Europa. 

Sobre aquest punt, Clark va alertar que el percentatge de població amb un risc més elevat de desenvolupar la malaltia de manera severa «és generalment menor a l’Àfrica que en altres llocs a causa de les poblacions molt més joves», però en aquest continent «una proporció molt més gran de casos greus podrien ser mortals». 

També van veure que a petites illes amb gran prevalença de diabetis, com les Fiji o les Maurici, figura la proporció de persones més gran amb una condició prèvia. 

A nivell global, l’estudi va detectar que menys d’un 5% de persones menors de 20 anys, però més del 66% dels majors de 70, pateixen almenys una malaltia prèvia que podria elevar el seu risc de desenvolupar una Covid-19 greu. 

Quant a la població de 15 a 64 anys, el 23% pateix almenys una condició clínica. 

Notícies relacionades

El risc de patir coronavirus sever varia des de menys d’un 1% entre els menors de 20 anys, a gairebé el 20% en les persones amb 70 anys o mes, i augmenta més del 25% en homes majors de 70 anys, segons l’estudi.

En tots els grups d’edat menors de 65 anys, al voltant del doble d’homes requeririen hospitalització.