RELLEU A LA CAPÇALERA

Javier Moreno, nou director d''El País' en substitució de Soledad Gallego-Díaz

El relleu, tal com recull l'estatut de la redacció d''El País', ha sigut comunicat aquest dilluns al comitè de redacció i serà sotmès a votació

zentauroepp14646668 editor in chief of spanish newspaper el pais javier moreno p200615214811

zentauroepp14646668 editor in chief of spanish newspaper el pais javier moreno p200615214811 / JUAN MEDINA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Javier Moreno serà el nou director d’‘El País’ en substitució de Soledad Gallego-Díaz, després de l’acord adoptat pel consell d’administració del diari, segons ha informat el Grup Prisa.

Així, el conseller delegat de Prisa i president del consell d’administració d’‘El País’, Manuel Mirat, ha proposat Javier Moreno en substitució de Soledad Gallego-Díaz, que, després de fer dos anys del seu compromís inicial, va sol·licitar el relleu a la companyia.

El relleu, tal com recull l’estatut de la redacció d’‘El País’, ha sigut comunicat aquest dilluns al comitè de redacció i serà sotmès a una votació consultiva de la plantilla del diari, que se celebrarà dimecres. Una vegada rebut el resultat de la consulta, el consell d’administració d’‘El País’ procedirà a ratificar el nomenament.

El nomenament del nou director ha sigut objecte de consideració favorable per la comissió delegada del consell d’administració de Prisa, així com de la seva comissió de nomenaments, retribucions i govern corporatiu.

Continuarà vinculada

La companyia assegura que Soledad Gallego-Díaz, que continuarà vinculada a ‘El País’ col·laborant habitualment en les seves pàgines, ha cobert amb un «indiscutible èxit» els objectius a què es va comprometre quan va assumir la màxima responsabilitat del diari.

«La seva actuació ha suposat una posada de relleu dels valors fundacionals que inspiren ‘El País’ i una revitalització de les millors pràctiques del periodisme dissenyat en el llibre d’estil del diari», assegura, mentre destaca que ha posat en marxa el model de subscripció del diari, que està funcionant des de l’1 de maig passat.

Javier Moreno, que va ocupar la direcció d’‘El País’ entre 2006 i 2014 i que en l’actualitat és el director d’‘El País América’ des del juny del 2018, té per davant, segons el grup, el repte de culminar el procés de transformació digital del diari i de desenvolupar el model de subscripció que acaba d’arrencar.

Javier Moreno va néixer a París el 1963. És llicenciat en Química per la Universitat de València (1988). Va exercir la professió a Alemanya –BASF, Ludwigshafen– fins a 1992, data en què va cursar el Màster en Periodisme UAM-El País.

Va treballar d’entrada a la secció d’economia del diari i el 1994 es va incorporar a l’edició de Mèxic, l’embrió de l’actual ‘El País América’, com a cap de la redacció del llavors Districte Federal. Després de tornar a Espanya el 1997, es va afegir a la secció d’internacional.

Director entre el 2006 i el 2014

El 1999 va ser nomenat cap de la secció d’economia i el 2002 es va fer càrrec de la corresponsalia del diari a Berlín. El 2003 va ser nomenat director del diari econòmic ‘Cinco Días’. El 2005 va tornar a ‘El País’, inicialment com a subdirector a càrrec de l’edició dominical, i posteriorment com a director adjunt. El 2006, coincidint amb el 30è aniversari del diari, va ser nomenat director, càrrec que va exercir fins al maig del 2014.

Després de deixar la direcció d’‘El País’ el 2014, Moreno va ser el director fundador de la Leading European Newspaper Alliance (LENA), que agrupa vuit diaris líders a Europa (‘Le Figaro’, ‘Le Soir’, ‘Tages-Anzeiger’, ‘Tribune de Genève’, ‘Die Welt’, ‘La Repubblica’, ‘Gazeta Wyborcza’ i ‘El País’). També va dirigir l’Escola de Periodisme UAM-El País des del desembre del 2017 fins al juny del 2018, data en què va ser nomenat director d’‘El País América’, amb seu a Ciutat de Mèxic.

Soledad Gallego-Díaz, primera directora

La carrera de Soledad Gallego-Díaz (Madrid, 1951) està lligada a ‘El País’, diari en què ha sigut la primera directora des de fa més de quatre dècades. Va estudiar a l’Escola Oficial de Periodisme i la seva primera feina va ser a l’agència Pyresa, d’on va passar a Cuadernos para el Diálogo, publicació en què va estar fins que va tancar, el 1978.

Va entrar a ‘El País’ immediatament després de la seva fundació, el 1976, com a col·laboradora especialitzada en informació política, compaginant el seu treball a Cuadernos para el Diálogo, fins que es va incorporar a la secció política del diari. Va exercir la funció de cronista parlamentària durant la Transició.

Notícies relacionades

Va ser, amb Federico Abascal i José Luis Martínez, qui va aconseguir i va publicar en exclusiva l’esborrany de la Constitució Espanyola de 1978. Posteriorment, a finals de 1979, es va fer càrrec de la corresponsalia d’‘El País’ a Brussel·les. La seva experiència en el terreny de la informació internacional es va completar durant aquests anys amb unes altres dues noves corresponsalies de primer nivell, Londres i París.

Altre cop a la redacció central, va ser designada primer subdirectora i, després, directora adjunta del diari, càrrec que va exercir durant cinc anys. Més tard, va exercir les corresponsalies de Nova York i Buenos Aires, a més de tornar a ocupar funcions de directora adjunta i de ser nomenada defensora del lector. Ha rebut múltiples guardons al llarg de la seva carrera, com el premi Salvador de Madariaga, el premi Margarita Rivière, el premi Francisco Cerecedo o el premi Cirilo Rodríguez. El 2018, va obtenir el premi Ortega i Gasset a la trajectòria professional.

Temes:

El País