DES DEL MARÇ

Primer dia sense urgències ni ingressos per Covid-19 a l'Hospital Clínic de Barcelona

El centre de referència a la capital catalana ha rebut més de 5.000 persones durant la crisi sanitària

Una médica atiende a un paciente con covid-19 en las urgencias del Hospital Clínic de Barcelona, el 8 de abril.

Una médica atiende a un paciente con covid-19 en las urgencias del Hospital Clínic de Barcelona, el 8 de abril. / CLÍNIC / FRANCISCO ÀVIA

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

L’Hospital Clínic de Barcelona ha registrat el primer dia sense cap urgència ni ingrés per Covid-19 des del març, avança l’ACN. Amb tot, el recinte hospitalari, centre de referència a la capital catalana per ingressar els positius, ha recordat en el seu compte de Twitter que les mesures de prevenció són «molt més importants durant el desconfinament» perquè les possibilitats de contagi augmenten amb el contacte social i la mobilitat. En aquest sentit, els professionals sanitaris recorden en el mateix tuit que és important rentar-se les mans amb freqüència, respectar les distàncies i utilitzar la mascareta. «No ens relaxem. Evitem un rebrot», afegeix el tuit.

La pandèmia ha posat a prova la capacitat d’aquest hospital de referència, el millor hospital de Catalunya durant uns quants anys consecutius (segons l’Índex d’Excel·lència Hospitalària). En els últims tres mesos ha atès més de 5.000 persones i unes 2.400 van ser ingressades amb la Covid-19.

Notícies relacionades

El seu director mèdic, Antoni Castells, explicava el març passat que «mai havia afrontat una crisi sanitària tan cruel» i que estaven «estirant com un xiclet» els recursos i instal·lacions per evitar el col·lapse. En concret, en aquest hospital va ser necessari adaptar les seves estructures, formar els professionals, duplicar el nombre de llits de cures intensives –de 60 a 144– i multiplicar per quatre l’hospitalització domiciliària. Sense oblidar la creació de l’Hotel Salut, un hotel medicalitzat amb 300 llits, situat a la plaça d’Espanya.

Un estudi serològic d’ISGlobal va constatar que en l’11,2% del personal sanitari d’aquest hospital, un col·lectiu d’alt risc per treballar en primera línia i directament amb positius, hi havia una evidència d’infecció activa o passada del SARS-CoV-2 al llarg de la pandèmia. «Tenim professionals infectats i alguns estan ingressats, però no és una xifra rellevant. No és el nostre principal problema», remarcava el cap d’Urgències del Clínic, Ernest Bragulat, l’abril passat.