Un 15% dels joves fa un ús excessiu de les noves tecnologies

Els experts alerten que l'addicció a les pantalles podria haver augmentat durant el confinament

Les noies són més aficionades al mòbil i les xarxes socials i els nois, als jocs 'online' i videojocs

videojuegos

videojuegos

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Un estudi de la Universitat de València i la Fundació Mapfre conclou que entorn d’un 15% dels adolescents fan un ús excessiu de les noves tecnologies i un 2,5% estan patològicament enganxats, una addicció que podria haver anat a més durant el confinament, moment en què internet i el mòbil es van convertir en l’única eina per mantenir el contacte social amb el món exterior.

De fet, molts pares s’han vist obligats a comprar ordinadors o tablets als seus fills per fer els deures ‘online’, i davant la impossibilitat d’atendre les seves necessitats tot el dia i alhora teletreballar, els nens i adolescents –i també molts adults– s’han passat hores enganxats a les pantalles, cosa que els podria haver generat una addicció, segons ha alertat Mariano Chóliz, investigador de la unitat de joc i addiccions tecnològiques de la Universitat de València i coautor de l’informe ‘Detecció precoç i prevenció d’addiccions tecnològiques en adolescents’. «És probable que hi hagi nous casos d’addicció, que s’hagin agreujat els existents i que l’edat d’inici també hagi baixat, caldrà estar atents a com evoluciona el problema», ha explicat.

Mòbil, objecte de desig

De moment, la investigació presentada avui, realitzada abans del confinament amb un total de 2.808 estudiants d’entre 11 i 20 anys, mostra que el mòbil s’ha convertit ene l principal «objecte de desig» dels adolescents espanyols, sobretot entre les noies, un 8,2% de les quals pateixen addicció enfront el 3,2% dels nois. I un elevat 24% (davant el 12%) mostra conductes de risc.

El mateix passa amb les xarxes socials, on un 25% de les enquestades estan a punt d’estar patològicament enganxades i un 8,9% ja presenten un problema d’addicció, davant el 13% i 4% en els nois. I és que les adolescents mostren una preocupació més gran per estar actives a les xarxes permanentment i l’estat d’ànim de moltes pot veure’s modificat en funció de la quantitat de ‘likes’ obtinguts.

Videojocs per demostrar habilitats

Notícies relacionades

D’altra banda, el joc, ja sigui per apostar o a través dels videojocs, és una activitat predominantment masculina i més addictiva que el joc tradicional, segons l’estudi, cosa que fa que els adolescents siguin més vulnerables a desenvolupar una addicció. El 18,3% dels joves, davant el 2,2% de les noies, practica el joc ‘online’ com a forma d’oci i per establir relacions socials. Quant als videojocs, els freqüenten el 17% dels adolescents de sexe masculí, sobretot en edats molt joves, perquè els permet demostrar habilitats d’estratègia, en detriment d’altres activitats lúdiques necessàries per al seu desenvolupament i maduració òptima.

Per fer front a aquests problemes, l’estudi aconsella marcar un horari setmanal a què es pot jugar i establir diversos moments al dia per revisar el WhatsApp i les xarxes socials, silenciant les notificacions durant les hores d’estudi, les trobades familiars o l’assistència d’espectacles.