obituari animal

Pyros, l'os que ho va donar tot per la seva espècie

Adeu a un plantígrad que serà etern, pel pacífic del seu regnat i per la seva voracitat fecundadora, a l'altura d'August de Polònia

zentauroepp47550478 pyros  sociedad190329194006

zentauroepp47550478 pyros sociedad190329194006 / Conselh Generau d Aran

4
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Tret que com un Tom Hanks a ‘Nàufrag’ ens doni una sorpresa a tots i reaparegui amb un paquet de FedEX sota la pota davantera, sembla més que probable que Pyros ha passat a millor vida, tot i que en el seu cas aquesta és una afirmació discutible, perquè aquest impressionant os bru (Ursus arctos) escollit el 1996 per remuntar la raquítica població d’aquesta espècie al Pirineu s’ha donat la gran vidassa. Durant més de 20 anys ha lluït el seu tipàs de 250 quilos, senyal que aliment mai li ha faltat, ha explorat els paratges més bonics de l’alta muntanya hispanofrancesa i, sobretot, s’ha acoblat amb una fam sexual a l’altura d’August de Polònia, rei d’aquest país a cavall dels segles XVII i XVIII, que va tenir fins a 354 fills bastards, tants que en va perdre el compte i va acabar seduint un dia la seva pròpia filla. Com Pyros diverses vegades. Ha mort un os llegendari. La seva sang corre per les venes de 33 fills directes i com a mínim 55 descendents. Adeu.

Pyros ha tingut 33 cadells d’os, una xifra inassumible si, glups, no s’hagués ficat al llit fins i tot amb les seves filles

Ja s’ha dit per les xarxes socials, després de constatar-se que aquest és el segon desglaç en què Pyros no treu el morro, que caldrà dedicar-li una estàtua o algun monòlit a un animal tan prolífic. Sembla difícil que l’homenatge sigui un carrer amb el seu nom en algun poble de l’Aran, perquè la reintroducció de l’os sempre ha sigut vista amb recel en aquesta vall, sobretot des que el 2016 va arribar l’exemplar cridat a ser el successor de Pyros, Goiat, un altre os eslovè importat per combatre la perniciosa consanguinitat que deixa el primer, però que, no obstant, ha mostrat més interès pel costellam de les ovelles i cavalls que pasten per la zona que per les femelles de la seva espècie.

Ni Fàfila

Les relacions entre la població ibèrica i els ossos és ben estranya. Des de l’edat mitjana no hi ha constància que cap persona hagi mort per l’atac d’un os, i fins i tot el cas del rei Fàfila, fill de Pelai, suposadament esbocinat per un plantígrad, pot ser que no sigui més que una ‘fake new’ del segle VIII per ocultar un regicidi en mans d’algun rival. El fàcil era engrandir la figura d’aquell rei incompetent i fer córrer la veu que s’havia enfrontat a un os. Coneguda aquesta espècie, no cola. El que hem dit, una relació estranya. A l’os se’l tem sense cap altra raó que la seva mida (és el mamífer més gran del Pirineu) i pel que podria fer amb un humà si volgués, però el cas és que mai ho fa. Dotats d’un olfacte i una oïda extraordinaris, els ossos bruns esquiven les trobades indesitjades. El seu sentit de la vista, això sí, deixa molt a desitjar, així que la trobada accidental pot donar-se en determinades circumstàncies. Llavors, segons Guillermo Palomero, de la Fundació Os Bru, un pou de saviesa en aquest camp, el normal seria que l’exemplar fer un únic gest amenaçador para immediatament fugir a la carrera. No és un animal amb instint caçador.

D’ell en destaquen els experts el seu saber estar, sempre lluny dels humans, però atent a l’hora de deixar rastres del seu pas per al seu estudi posterior

Notícies relacionades

A Pyros el defineix Palomero com un paio exemplar en tots els sentits. Ha complert la seva missió molt més enllà de l’esperat. Quan es va abordar la reintroducció d’aquesta espècie al Pirineu central, en vista que Camille, l’últim exemplar 100% autòcton, no donava més de si, l’optimisme entre els experts era moderat. ¿Es produiria la feliç trobada entre Pyros i alguna de les poques femelles censades? Caram si va passar. Només en quinze anys, entre el 1997 i el 2012, al Pirineu central van néixer 15 cadells d’os, però el que destaca Palomero de Pyros és fins a quin punt aquell mascle va entendre les regles del joc. Va saber quin era el seu lloc. Es va mantenir sempre a la distància oportuna dels nuclis habitats i va evitar sempre donar-los un ensurt de mort als excursionistes estiuencs, però de cara al treball dels especialistes encarregats del seu seguiment era molt atent, sempre disposat a deixar empremtes del seu pas per un lloc, com pèl, petjades, excrements i, de tant en tant, un furtiu retrat a les càmeres d’infrarojos amagades als boscos.

A Pyros, la comunitat científica li agraeix que ell solet ha aconseguit el que a les valls de Trento d’Itàlia, on es duu a terme un programa similar de reintroducció, han aconseguit per separat diversos mascles, o sigui, consolidar una població estable d’aquesta espècie. D’abril a mitjans d’estiu, és a dir, en l’època de zel, Pyros ha estat sempre pel que havia d’estar. Potser l’únic però que se li ha posat és que sembla que ha intimidat la resta de mascles amb capacitat de fecundar, cosa que és sorprenent, perquè l’os bru és, abans que res, una espècie promíscua, gens territorial, o com dirien els adolescents d’avui, molt donada a les relacions obertes. Això es veurà a partir d’ara. Ha mort Pyros. Comença una nova era.

Temes:

Animals