CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'engranatge de la justícia no resisteix la Covid

Els jutjats inicien la seva activitat a marxa lenta, amb suspensió de judicis i col·lapse en l'entrega d'escrits

A Barcelona, en una porta de les sales de vistes, s'han col·locat cartellets que indiquen si s'han de netejar

reapertura-de-la-ciutat-de-la-justcia-post-covid- / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La maquinària de la justícia s’ha posat en marxa, però els seus engranatges, alguns d’arcaics, encara no estan preparats per a l’era de la Covid. Aquest dijous, després d’aixecar-se la suspensió dels terminis i els actes processals no urgents, el panorama era ben diferent al dels últims dos mesos i mig, des que es va decretar l’estat d’alarma, on la tònica era els passadissos buits i amb molt poc moviment.

Tot i que no ha tornat tota la plantilla de funcionaris (estarà per complet dimarts que ve), la vida als jutjats ha tornat, però a mig gas. Això sí, complint de forma escrupolosa el control d’accés (només hi entren persones amb cita prèvia o que hagin d’anar a un judici) i respectant les mesures higièniques per evitar els contagis. Les mascaretes han envaït els recintes judicials.

Els procuradors és un dels col·lectius que ha sortit més perjudicat en aquests primers passos de la desescalada. A la Ciutat de la Justícia de Barcelona hi havia una llarga cua formada per aquests professionals del dret que tenien la intenció de presentar algun escrit judicial. «Això és una vergonya i no han fet res per evitar-ho, sabent que passaria», ha explicat a EL PERIÓDICO un procurador. «En tenim, almenys, per una hora», deia un altre que guardava la distància social amb el company que el precedia a la fila. La saturació en aquesta oficina judicial era evident. 

La necessitat dels controls d’accés ha provocat, a primera hora del matí, cues a les portes del complex que acull la majoria dels jutjats de Barcelona, a la Gran Via. Els vigilants de seguretat requerien a cada ciutadà la cita prèvia que es pot demanar per correu electrònic o la documentació que acreditava que havia d’anar a un dels pocs judicis fixats. La mascareta era un altre salconduit que s’exigeix per poder entrar.  A l’atri de la Ciutat de la Justicia encara no es constava la normalitat habitual un dijous de qualsevol setmana anterior a la crisi sanitària. Pocs advocats i el bar, el centre de trobada dels fiscals, jutges i altres juristes, encara tancat. No es descarta que ja obri dilluns que ve. Els testimonis, acusats o professionals del dret que, convocats a un judici, havien de passar un segon control a les escales per accedir a les tres plantes on hi ha sales de vista i en què els funcionaris apuntaven les seves dades.

Amb febre i sense videoconferència

El nombre de judicis suspesos aquest dijous ha sigut important en alguns òrgans judicials. Al Jutjat Penal número 16 de Barcelona n’hi havia sis d’assenyalats  i se n’han ajornat, almenys, quatre. Un perquè l’acusat està en un psiquiàtric i si anava al jutjat tindria problemes per tornar a entrar al centre per la situació sanitària; el segon, perquè l’encausat viu a Alemanya i no ha sigut possible una videoconferència amb totes les garanties legals; el tercer, perquè no s’ha localitzat l’imputat i l’últim perquè una advocada tenia febre i hi havia la possibilitat que pogués estar infectada per la Covid. Per tant, se n’ha celebrat un i l’últim estava pendent de si l’acusat podia declarar per videoconferència des de la presó de Brians.

Notícies relacionades

La titular d’aquest jutjat, Sonia Gutiérrez, explica que no es podran fer el mateix nombre de judicis al dia que abans. Dels 12 o 15 que abans s’assenyalaven per a una mateixa jornada pel matí, ara es passarà a només sis. El motiu: entre vista i vista es procedeix a netejar les sales i s’ha de deixar un espai de temps entre cada compareixença. Un altre inconvenient: les sales estan compartides per diversos jutjats i cadascun té uns dies fixats per celebrar judicis. Això obliga a la reorganització de les agendes. A la porta del darrere d’aquestes sales (només amb accés per als funcionaris) s’han penjat uns curiosos cartellets, com el dels hotels. El verd indica sala neta i el vermell que s’ha acabat el judici i s’ha d’higienitzar l’habitacle. No obstant, els jutges es queixen que només hi ha una persona de neteja per a totes les sales repartides en tres plantes. «Tindrem retards perquè no podem celebrar tots els judicis, però en altres jurisdiccions, com laboral, civil, família i mercantil serà pitjor», admet el jutge Tomás Salàs.

L’inici de l’activitat judicial ha reflotat, d’altra banda, vells problemes socials, com els desnonaments, que van ser paralitzats a causa de la pandèmia. Un grup d’activistes de la PAH s’han concentrat davant la Ciutat de la Justícia de la capital catalana per la por que es reactivin els processos que ja estaven en marxa abans de la Covid, quan el Govern va dictar una moratòria. Abans, se n’executaven uns 200 cada dia a tot Espanya.