avís a la generalitat
Sindicat mèdic alerta d'un «tsunami» sanitari si no es reverteixen les retallades
Metges de Catalunya denuncia que «l'únic llenguatge que sembla que entén l'administració són les pressions, i no el diàleg» i vaticina un «esclat social»
Els professionals mèdics estan «cansats, físicament i emocionalment» a causa del fort impacte que ha suposat el coronavirus i se senten «maltractats»
zentauroepp46058251 barcelona 28 11 2018 metges de catalunya convoca una concent200603104621 /
El sindicat Metges de Catalunya, majoritari entre els facultatius catalans, ha avisat d’un possible «tsunami» sanitari de protestes si no es reverteixen les retallades i el maltractament laboral que considera que pateixen la professió mèdica i els treballadors de la sanitat a Catalunya en general.
En una entrevista amb Efe, el secretari de Metges de Catalunya, el doctor Josep Maria Puig, ha considerat que «l’únic llenguatge que sembla que entén l’administració són les pressions i no el diàleg» amb els representants sindicals dels professionals mèdics, i «al final hi haurà un esclat social».
«Els mateixos piròmans que ens han portat a l’actual situació de retallades ara volen ser els bombers, i no pot ser que només prediquin la sensibilitat social a la televisió i no ho demostrin en els pressupostos» de sanitat, ha argumentat.
Les xifres que recorda Puig són contundents: el pressupost del Departament de Salut és un 17% menor aquest any que el 2010 i només representa el 23% del total de la Generalitat, quan fa deu anys era el 30%.
Al seu parer, aquesta reducció «suposa una retallada de l’estat del benestar a Catalunya» i «això, com que es reparteixen els pressupostos, es decideix aquí, no a Madrid», amb referència a l’argumentari nacionalista que si no hi ha diners per als sectors públics és perquè no n’arriben prou des del Govern de l’Estat.
Els professionals mèdics estan «cansats, físicament i emocionalment» a causa del fort impacte que ha suposat el coronavirus, i molts d’ells «han pres consciència del maltractament emocional i laboral» de l’administració catalana, ha considerat.
Ha afirmat que «hi ha un perill, i és que es percep un cansament que no s’havia manifestat mai abans» que pot derivar en protestes i reivindicacions, com de fet ja s’ha començat a fer aquesta setmana passada amb les concentracions davant les portes d’hospitals i centres d’atenció primària en defensa dels drets laborals de tots els sanitaris.
El xoc emocional i l’estrès que ha suposat a molts professionals mèdics haver vist tantes persones tan malaltes, moltes d’elles mortes «en condicions inhumanes, sense cap familiar al costat», treballant sense parar i amb por d’encomanar-se ells mateixos i portar el virus a casa passaran factura als metges catalans, ha opinat Puig.
La Covid-19 i com s’ha afrontat a Catalunya, on les primeres setmanes de pandèmia han faltat equips de protecció individual i s’han hagut de reconvertir hospitals sencers per poder atendre els malalts, «ha despertat la consciència de metges que vivien a les seves zones de confort», malgrat les retallades d’anys anteriors.
«El maltractament ha arribat a posar en perill la vida dels professionals, i això ha fet que l’abast de la indignació sigui gran», ha sentenciat.
Aquesta situació de la sanitat pública i concertada catalana s’ha agreujat amb casos com els dels MIR, als quals s’ha regatejat una part del seu sou perquè no havien fet les guàrdies que feien abans de la pandèmia i han cobrat menys de mil euros, com ha passat a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, una situació ja corregida després de les denúncies públiques.
«El CatSalut estava avisat que podia passar això, i algunes direccions d’hospitals ho van tenir en compte i van tenir la sensibilitat de solucionar-ho, però fins que no es va fer públic altres hospitals no ho van arreglar», ha denunciat el portaveu de Metges de Catalunya.
Notícies relacionadesUn altre dels perills per a la sanitat pública de Catalunya és que els acabats de graduar o amb el MIR ja fet decideixin anar-se’n a treballar a altres països europeus, «on els nostres metges són apreciats, i els joves poden afrontar un futur professional d’acord amb les seves aspiracions i la seva mentalitat global», ha estimat.
L’advertència que a la tardor es pot produir un nou rebrot del coronavirus, que podria coincidir amb la grip estacional, dibuixa una perspectiva en què no s’ha acabat de patir i en què els sacrificis per als metges i per a tota la societat encara no han acabat, ha advertit el representant sindical.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes