previsions del patogen

El virus circularà a «baix nivell» i a la tardor serà més lleu

L'epidemiòleg català Josep María Jansà considera que més efectives que les mascaretes són la higiene i mantenir la distància de seguretat

«No es pot dir que la Covid-19 s'hagi eliminat. Cal ser realista», remarca des del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties

rpaniagua52963634 barcelona   29 03 2020   sociedad    un individuo se lava la200329165441

rpaniagua52963634 barcelona 29 03 2020 sociedad un individuo se lava la200329165441 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El responsable de l’àrea de resposta del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, l’epidemiòleg català Josep María Jansà, ha afirmat que el coronavirus SARS-CoV-2 continuarà circulant «a baix nivell» i reapareixerà a la tardor però de forma més lleu.

Així ho ha dit en una entrevista a l’emissora RAC-1, on ha defensat que «l’ús majoritari de la mascareta al carrer hauria de replantejar-se» perquè, segons ell, és més efectiu i important «la higiene i una certa distància, i tendir a fer una vida al més normal possible trobant l’equilibri».

«El virus no se n’ha anat i continuarà circulant a baix nivell. Probablement quan arribi la tardor tornarà a aparèixer. No es pot dir que el virus s’hagi eliminat. Cal ser realista», ha dit l’epidemiòleg.

Segons Jansà, «el principi de precaució fa que alguns missatges clamin una prudència en alguns punts excessiva perquè ens hem enfrontat a una situació molt adversa».

«A la tardor –ha augurat– la situació serà més lleu i el nombre de casos crec que també, però no voldria arriscar-me. Tindrem una societat molt més ben preparada, un sistema de salut reforçat».

Segons l’epidemiòleg, la normalitat al 100% no arribarà fins que es tinguin «evidències que el podem gestionar de manera òptima».

Notícies relacionades

«La probabilitat de contagi a l’aire lliure és molt baixa. Si les mesures d’higiene i distanciament es practiquen, la probabilitat de tornar a aplicar mesures de confinament són més baixes. El sistema també està més ben preparat», ha explicat.

Respecte a l’estratègia diferent contra la pandèmia adoptada pel Govern suec, Jansà ha opinat: «El sistema suec ha rebut crítiques excessives. El plantejament de la immunitat de grup era excessivament optimista. La societat ha viscut de manera bastant normalitzada. És veritat que el nombre de morts ha sigut superior a Noruega o Dinamarca, però, vist amb perspectiva, d’aquí un o dos anys pot ser que el nombre no sigui tan gran».