GEST SOLIDARI

Un ex del planter del Barça allotjarà 90 temporers que dormen al carrer a Lleida

Keita Baldé llogarà un edifici per donar un sostre als immigrants, la majoria d'origen senegalès com ell

Molts hotels i hostals rebutgen allotjar treballadors agraris durant la campanya de la fruita

zentauroepp53610980 soc200601163409

zentauroepp53610980 soc200601163409

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Davant el racismesolidaritat. Uns 90 temporers sense sostre s’allotjaran a partir dels pròxims dies en un edifici de tres plantes de Lleida que ha llogat per a ells el futbolista Keita Baldé, ex del planter del Barça i actualment al Mònaco. El jugador, a més, busca un segon immoble per donar empara a la resta de les 200 persones que dormen actualment als carrers del centre històric de la capital del Segrià.

El davanter d’origen senegalès nascut a Arbúcies (Selva, Girona) s’ha compromès a fer-se càrrec del cost de l’allotjament d’aquests immigrants mentre duri la campanya de la fruita, segons informa l’agència ACN. La seva intenció inicial era pagar-los un hotel o un hostal, però la negativa de la majoria dels establiments de la ciutat a allotjar els treballadors agraris ha obligat Baldé a buscar una alternativa, ha explicat l’activista Nogay Ndiaye.

El futbolista, de 25 anys, ha arribat a un acord amb el propietari d’un edifici deshabitat de tres plantes del barri de la Mariola per arrendar l’immoble, que ara haurà de condicionar per als temporers. El primer serà donar d’alta subministraments bàsics com l’aigua i l’electricitat, arreglar els lavabos , i instal·lar matalassos dutxes. La voluntat és que els treballadors agraris puguin instal·lar-s’hi entre dimecres i dijous d’aquesta setmana.

Diners, roba i menjar

Baldé ha anunciat que aquesta mateixa nit els immigrants ja podran disposar d’un sopar i que ell mateix s’ocuparà que no «els falti de res». Per això, ha enviat diners, roba i menjar. «Faré tot el que estigui a la meva mà per facilitar-los la seva estada a Lleida», ha manifestat.

Keita Baldé, durant la seva etapa en el Lazio. / AFP / TIZIANA FABI

El futbolista ha admès que, en un primer moment, volia portar aquest cas de forma anònima, però que a causa de les «dificultats» que ha tingut per trobar un lloc en el qual allotjar els temporers, s’ha decidit a fer pública la seva iniciativa. 

El conveni agrari no es respecta

Ndiaye s’ha ocupat en els últims dies de contactar amb hotelers i arrendataris de Lleida en nom de Baldé a la recerca d’un sostre per als immigrants, la majoria d’origen senegalès com ell. Malgrat el compromís del davanter de pagar l’estada per endavant, la major part dels establiments van rebutjar allotjar els temporers. 

«Aquesta situació es repeteix a Lleida any rere any i les institucions sempre miren cap a un altre costat. El conveni agrari diu que els empresaris que contracten temporers estan obligats a oferir-los allotjament, però aquest dret no es respecta», ha explicat Ndiaye a SER Catalunya. «Hem vist el que està passant als EUA, però no fa falta anar tan lluny. A Lleida vivim el racisme dia a dia», ha subratllat.

«Serà una solució a mitges», ja que més d’un centenar de treballadors agraris continuen sense sostre i «desgraciadament la ciutat no ha donat més oportunitats ni més ofertes». «Hi ha vivendes, hotels i hostals que prefereixen estar tancats abans que allotjar negres i això és l’insult més gran a les persones que hi pot haver», denuncia Ndiaye.

L’activista i membre de la Plataforma Fruita amb Justícia Social ha manifestat que el futbolista «està enfadat i frustrat per aquesta negativa». «Sabem que hi ha un racisme brutal però semblava que el futbol era l’únic mitjà que obria una mica les portes. I ens estem trobant que ni tan sols això és suficient perquè totes les persones siguin considerades com a tals» agrega.

Allotjaments als afores de Lleida o a Juneda

Ndiaye continua treballant per trobar altres espais a Lleida, ja que els únics oferiments rebuts fins ara són d’allotjaments dels afores de la ciutat o d’altres poblacions com Juneda.

L’activista ha agraït la predisposició dels responsables d’aquests establiments, però ha explicat que el problema és que «la majoria de les persones que dormen al carrer no disposen de vehicle propi» i un allotjament retirat suposaria que «haurien de caminar una hora per anar a treballar i una altra hora per tornar a dormir». Per tant, en principi ha rebutjat aquestes ofertes, tot i que no descarta haver d’acceptar-les si no troben cap altra opció.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Lleida posa en marxa aquest mateix dilluns el dispositiu d’acollida als temporers de la fruita ubicat al pavelló 3 de Fira de Lleida.

Va deixar el Barça per indisciplinat

Notícies relacionades

Keita Baldé (Arbúcies, 8-3-1995) es va formar a planter del Barça però va deixar La Masia el 2011 després de diversos episodis d’indisciplina  (el més sonat va ser quan va posar glaçons al llit d’un company durant un torneig a Qatar).

L’atacant va marxar al Lazio amb només 16 anys i el 2017 va ser traspassat per 32 milions d’euros al Mònaco, el seu equip actual.