LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

«Diagnosticar un cas nou de covid ara és gairebé una anècdota»

Els metges de família atenen molt pocs pacients de coronavirus en l'actualitat, sense explicar amb els petits brots detectats en algunes zones

El perfil dels encomanats després de la reobertura és el de persones en edat laboral, infectades en el contacte social, el transport o l'àmbit familiar

53280715 60

53280715 60

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat que en els últims dies s’han detectat alguns rebrots, molts de motivats per trobades nombroses de persones que se salten les normes, el treball en els centres de salut ha canviat, afortunadament, com de la nit al dia en les últimes setmanes. En cas d’atendre fins a 40 pacients en un torn amb símptomes compatibles amb el coronavirus, els metges d’atenció primària expliquen ara que «veure un cas nou de covid és gairebé una anècdota», segons l’experiència de Javier Padilla, facultatiu en un centre sanitari madrileny. Això sí, s’han incrementat els pacients d’altres patologies, cosa que fa que segueixin sense respir.

En el cas de Padilla, des que es van permetre els passejos, ha diagnosticat a tres persones amb PCR positiu en Covid-19, que s’han encomanat perquè conviuen amb un quart que es va infectar una mica abans, tot i que no sap on perquè no s’havia iniciat la reobertura. A més, segueix per telèfon l’estat de cinc persones que van iniciar símptomes durant l’etapa de confinament més dur, època en què Padilla atenia telefònicament al voltant «40 persones en cada quota». Segons la seva interpretació, aquesta situació casa amb el passa a la Xina, on es va comprovar que l’àmbit familiar és un dels focus de contagi després de decretar el confinament i alentir-se l’epidèmia.

Coincideix amb el relat sobre el descens del volum de casos Elena Bartolozzi, qui atén a «una quarta o cinquena part» de pacients amb símptomes compatibles que abans, «amb la diferència que ara» es pot realitzar test PCR a tots els casos sospitosos. Bartolozzi treballa al CAP Ramon Turró, a Barcelona, i si en els moments de màxima pressió atenia a uns 30 pacients en el seu torn, ara a entre vuit i deu, si bé, «no tots donen positiu» en les proves del covid.

Quadros més lleus

I és que, segons explica José María Molero, portaveu de malalties infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), en els últims dies hi ha moltes persones que pateixen al·lèrgies, asma, diarrees provocades per brots de calor que, com tenen quadros semblants que provoca el coronavirus en estat lleu, davant del dubte, acudeixen o criden al centre de salut. Però la prova certifica que no han resultat infectats.

No obstant, segons les seves dades, «hi ha un clar descens de quadros amb problemes respiratoris amb febre, mal de cap o muscular intens, aquests símptomes tan florits que va provocar el coronavirus en l’inici i que amb prou feines es donen ara». Per això entre els seus pacients només entre un 2% i un 5% donen positiu al test PCR, el més fiable i que detecta la presència activa del virus.

Els tres metges consultats assenyalen que no hi ha un perfil tipus entre els nous encomanats. Sí que coincideixen que són, sobretot, persones en edat laboral, ja que els menors tenen símptomes molt lleus o són asimptomàtics i per tant no són detectats en les consultes, mentre que els pacients d’edat avançada «se l’han pres molt seriosament» i compleixen les recomanacions al peu de la lletra, per la qual cosa amb prou feines s’encomanen.

En els contactes socials o el transport públic

Com el coronavirus és com un fantasma invisible, és difícil saber on s’han encomanat els casos nous. Segons la «sensació» de Bartolozzi, són persones que infecten durant les noves sortides permeses i els contactes socials i no tant a la feina, ja que si apareix un cas a l’entorn laboral, com que es fa seguiment de tots els contactes, aquesta persona sabria que s’hauria contagiat treballant. Un altre focus possible és, evidentment, el transport públic o, com en els casos seguits per Padilla, a les llars amb algun cas primari. També es continua diagnosticant entre el personal que treballa en els centres sanitaris i en les residències d’ancians.

Notícies relacionades

El descens de pacients es reflecteix diàriament en les xifres que publica el Ministeri de Sanitat, amb petites oscil·lacions, però segons adverteixen els especialistes una vegada i una altra, convé mantenir la prudència, com demostren els rebrots que s’han detectat ja a diverses zones del país des que va començar la desescalada. A més dels casos notificats a Lleida i que van impedir a aquesta província passar de fase, en la indústria càrnia i en un aniversari, a Astúries, Ceuta o Múrcia s’han detectat petits brots, que afortunadament han sigut diagnosticats i els seus contactes aïllats.

«S’estan produint rebrots fruits de la irresponsabilitat d’algunes persones però estem veient una detecció precoç d’aquests casos marginals», va assenyalar aquest diumenge el president, Pedro Sánchez, qui no obstant va apel·lar a la «responsabilitat individual» perquè els nous focus no aturin la desescalada.