On Catalunya

DUBTES DAVANT LA TEMPORADA DE BANY

El trencaclosques de les platges desconcerta la ciutadania

zentauroepp53583556 sitges200530164842

zentauroepp53583556 sitges200530164842

5
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser / Àlex Rebollo / Anna Rocasalva

La diferència de velocitats entre zones sanitàries durant la desescalada pel coronavirus està generant cert desconcert entre la població que, després de superar la fase més severa del confinament, s’acosta a les platges catalanes per donar el tret de sortida a la temporada d’estiu. 

A Barcelona la confusió generalitzada va arribar el 19 de maig, quan el consistori va anunciar que podia prendre el sol, però més tard va recular explicant que l’ús recreatiu de les platges continuava prohibit

La complexitat ve donada perquè, dins el marc general de les fases de la desescalada, són els municipis els encarregats de regular quines activitats estan permeses a les seves costes, de manera que les regles varien d’una zona a l’altra. EL PERIÓDICO esbossa les normes que regeixen a les principals zones del litoral català.

Les platges més pròximes al nord de la capital catalana, com les de Sant Adrià de Besòs o Badalona, estan obertes i permeten passejar i fer esport, tot i que per aquesta zona hi ha sorrals que continuen tancats des de l’inici del confinament. Com Mataró, a la fase 1, que manté les seves tancades, per la qual cosa els veïns no hi poden fer activitats recreatives. 

I és que just al Maresme hi ha una de les fronteres de les regions sanitàries que fragmenta la comarca en dos. La divisió es troba a l’inici de l’Alt Maresme i separa així Arenys de Mar, que pertany a la regió sanitària metropolitana, de Canet de Mar, la seva veïna del nord, que marca l’inici de la regió sanitària de Girona i que, com va anunciar el Govern, aquest dilluns entrarà a la fase 2.

Arenys i Canet estan units físicament per la platja, amb un petit desnivell a la sorra dels dos municipis com a única línia divisòria. Tot i que fins ara les dues poblacions estaven en fase 1, des d’aquest dilluns Canet avançarà d’etapa i permetrà activitats d’oci a la sorra. «Com que Canet té molta superfície de platja, de moment no ens hem plantejat delimitar l’accés o posar franges horàries», expliquen des de l’ajuntament. Al contrari, a Arenys només es podrà passejar o fer esport durant les franges establertes.

«És una anècdota amb què ja convivim des de fa unes setmanes, amb aquest desajustament de fase entre la nostra regió i Girona», afegeixen fonts de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Així, les dues administracions expliquen que es duen a terme controls policials per recordar als veïns els límits municipals i quines són les activitats permeses. El 26 d’abril passat es va abaixar la «barrera» entre les dues localitats, situada al mig del camí del passeig, per «advertir que no es podia passar al terme d’Arenys».

Control de l’afluència

Els municipis de la Costa Daurada i la Costa Brava han avançat fins ara a dos ritmes diferents a l’estar en diferents fases del desconfinament. Mentre que els ciutadans del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre poden nedar i prendre el sol des del 25 de maig passat, quan van passar a la fase 2, els de la regió sanitària de Girona ho podran fer a partir d’aquest dilluns. 

Les localitats de la Costa Daurada no contemplen limitar l’aforament de les seves platges –com sí que faran localitats del litoral de Girona–, a causa de les grans dimensions del seu sorral. Tot i així, Tarragona treballa en una ‘app’ per informar la població de l’estat de la massificació de les platges, i recorda que no hi haurà ni lavabos ni dutxes, així com que només es podrà comptar amb un servei de socorristes a la platja de l’Arrabassada. 

Usos permesos

Però no tots els municipis d’aquestes regions sanitàries segueixen el mateix criteri per a l’obertura de la seva sorra. Calafell (Camp de Tarragona) és l’única localitat de la Costa Daurada que no permet el bany, ja que el consistori ha decidit esperar al pròxim 8 de juny. No obstant, el Vendrell, una localitat contigua, sí que s’ha acollit a l’ús recreatiu de les platges. 

Tot i que els dos territoris ja es troben a la fase 2, des del consistori de Calafell comptaven inicialment que l’Estat permetria l’obertura de les platges a partir de la fase 3 i han preferit mantenir aquesta planificació. El resultat ha sigut que diversos calafellencs s’han desplaçat fins al Vendrell per fer un capbussó.

A l’altra punta de Catalunya, a Girona, Palafrugell serà l’únic municipi que fixarà un màxim d’usuaris a les platges de Calella, Llafranc i Tamariu, a causa de les seves reduïdes dimensions, quan aquest dilluns entri a la fase 2. No contemplen aquesta restricció altres localitats com Platja d’Aro, l’Estartit, Roses, Blanes o l’Escala. En canvi, Lloret ja va anunciar a primers de maig que dividirà la sorra en tres àrees en funció de les franges d’edat.

Ball de dates

Marcada per la diversitat de dates hi ha també la coneguda fins ara com a regió sanitària Metropolitana Sud, que comprèn l’Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès. Aquestes dues últimes comarques passaran aquest dilluns a la fase 2, per la qual cosa a les platges dels quatre municipis del Garraf que en tenen es podrà autoritzar banyar-se i prendre el sol, segons la decisió de cada municipi.

Sitges, el consistori ja va anunciar que permetrà banyar-se des del 2 de juny i que a mitjans d’aquest mes entrarà en vigor un protocol post Covid-19, que inclourà el tancament del perímetre de 12 de les 19 platges del municipi per crear només un accés i controlar l’aforament. A Vilanova i la Geltrú s’obriran les platges –sense límit d’accés– a mitjans de juny, així com els serveis de socorrisme, dutxes, passarel·les i xiringuitos, que obriran a la fase 2.

Cubelles, per la seva banda, preveu permetre el bany recreatiu a partir d’aquest dilluns i sense control de l’aforament. Cunit, tot i que pertany al Baix Penedès, és l’última població costanera de la regió Metropolitana Sud; allà, el consistori encara no ha aclarit quan s’obriran les platges, però ha descartat fer-ho dilluns. 

Distància i vigilància

Notícies relacionades

En el cas del Baix Llobregat, les platges de Gavà i Castelldefels estan obertes des de la fase 0 per a la pràctica esportiva i passejar, sempre que això no suposi desplaçaments de més d’un quilòmetre, mentre que les del Prat i Viladecans estan tancades perquè cap nucli urbà queda a menys d’aquesta distància. En el cas de Gavàl’ajuntament preveu inaugurar la temporada el dia 13, mentre que a Castelldefels ho faran, previsiblement, dos dies després, igual que a Viladecans, on el consistori incorporarà un servei de vigilància per garantir la distància social, però no limitarà l’aforament.

Al Prat de Llobregat, la localitat costanera del Baix Llobregat més pròxima a Barcelona, el consistori «està treballant» perquè la ciutadania pugui disfrutar de la platja a partir de la fase 2, el 8 de juny, respectant les mesures de seguretat sanitàries. En aquest cas, la previsió municipal és que no hi hagi massificació i, per tant, no limitarà l’aforament.