PEDERÀSTIA

Benítez pot entrar a la presó l'11 de juny pel 'cas Maristes'

El jutge cita el professor condemnat a 21 anys després que el TSJC ratifiqués la sentència de l'Audiència de Barcelona

L'educador va abusar sexualment de menors escolaritzats al col·legi de Sants-les Corts durant 30 anys.

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’únic pederasta jutjat en el cas Maristes podria entrar finalment a la presó el dijous 11 de juny. El professor d’educació física del col·legi dels Maristes de Sants-les CortsJoaquim Benítez, ha sigut citat a l’Audiència de Barcelona a les 10.00 hores, en una vista en què es resoldrà si comença a complir o no la pena de 21 anys i nou mesos a què va ser condemnat l’abril del 2019. Està en llibertat des que va ser arrestat el febrer del 2016, quan va admetre haver abusat d’alumnes a EL PERIÓDICO. 

Malgrat la gravetat dels delictes comesos, Benítez va recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el jutge va decidir que esperés la resolució en llibertat, per a desesperació de les víctimes i els seus familiars. El TSJC va rebutjar aquest recurs i fa poques setmanes va confirmar la sentència. Benítez és l’únic dels 17 professors maristes denunciats per pederàstia en l’escàndol destapat per aquest diari, que va acabar sent jutjat. Es van considerar provats els abusos sexuals a quatre alumnes aprofitant-se de la seva superioritat com a professor, cosa que li va permetre, segons la sentència, «cometre el delicte amb més facilitat» entre el 2006 i el 2009.

A Benítez l’havien denunciat una vintena d’exalumnes, però només quatre d’aquestes demandes es referien a delictes que la llei encara no considerava prescrits. Els altres 16 professors maristes, la majoria germans religiosos, no van poder ser jutjats perquè totes les denúncies de les seves respectives víctimes també es van declarar prescrites. Malgrat que sobre Benítez va recaure, l’abril del 2019, la condemna més severa dictada fins ara contra un docent per abusos sexuals, el tribunal el va deixar en llibertat fins que es resolgués el recurs, que finalment el TSJC va desestimar. 

Tot just conèixer la decisió, l’acusació particular que exerceix Manuel Barbero, pare de la primera víctima que va denunciar Benítez, va anunciar a aquest diari que reclamaria el seu ingrés a la presó i que es procedís ja al pagament de la indemnització dels 120.000 euros que es va concedir a les quatre víctimes d’abusos pels quals va ser condemnat. Si la defensa de Benítez, per la seva banda, presenta un altre recurs al Tribunal Suprem –una cosa que encara no consta–, el jutge decidirà el dijous 11 si ingressa a la presó o si també espera aquesta última apel·lació al carrer. Si no la presenta, començarà a complir la condemna després de la vista. 

Notícies relacionades

Malgrat la llarga condemna, la seva execució s’havia deixat en suspens fins que es conegués el veredicte del TSJC, la sala encarregada de revisar en apel·lació les sentències de l’Audiència Provincial de Barcelona, que aquest divendres va rebutjar íntegrament els recursos interposats per Benítez i per Generali, la companyia d’assegurances de la fundació per a la qual treballava, contra la pena de presó que va imposar al primer i el pagament d’una indemnització per a les quatre víctimes de 120.000 euros (60.000, 40.000 i dues de 10.000).

En la seva sentència, el TSJC va rebutjar l’al·legació de la defensa relativa per una suposada falta de proves en contra seu i va afirmar que, a més del testimoni ofert per les víctimes, «el tribunal va comptar amb altres elements convictius de singular rellevància en supòsits» com aquest, com la «prova testifical i pericial d’especialistes sobre les seqüeles psíquiques que els abusos sexuals solen deixar en víctimes menors d’edat i que, en no pocs casos, es mantenen i, fins i tot, s’agreugen amb el pas del temps».