Mesures després del confinament

Les organitzacions juvenils demanen una regulació per poder celebrar campaments d'estiu aquest any

Recorden que la joventut i infància és un dels sectors més vulnerables de la societat i criden a abordar l'adaptació de les activitats a la Covid-19 com ha aconseguit el turisme

zentauroepp39035925 barcelona 24 06 2017   los primeros ni os que van de colonia200505103529

zentauroepp39035925 barcelona 24 06 2017 los primeros ni os que van de colonia200505103529 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les organitzacions juvenils d’Espanya han reclamat una regulació que permeti la celebració dels campaments i activitats juvenils d’estiu que, segons el seu parer, estan sent l’assignatura pendent de les administracions en el pla de desescalada en la lluita contra el coronavirus Covid-19.

Segons informen aquestes organitzacions, estan treballant des de fa setmanes juntament amb el Ministeri de Sanitat i l’Institut de la Joventut d’Espanya en un protocol que permeti garantir amb seguretat l’accés de diversos milions de nens i nenes a aquests espais.

Precisament, assenyalen que esperen que es publiqui en «els pròxims dies» el document que regularà el marc estatal de les activitats d’oci i temps lliure per a aquest estiu.

Des del Consell de la Joventut d’Espanya, la plataforma d’organitzacions juvenils d’àmbit estatal que juntament amb la Plataforma d’Infància i els consells de joventut autonòmics està liderant aquesta iniciativa, assenyalen la importància que aquestes activitats d’oci i educació no formal tenen per al desenvolupament dels seus participants.

Segons recorden, el dret a l’oci i al joc està reconegut en la Convenció sobre els Drets del Nen i, en un estiu com aquest, que és «el tancament a un confinament realment dur per a certs col·lectius», consideren que cobra «una rellevància especial».

«La infància en general ha patit les conseqüències del confinament, però especialment la més vulnerable. És fonamental que l’estiu serveixi per reduir les bretxes que per la Covid s’han incrementat», ha explicat el director de la Plataforma d’Infància, Ricardo Ibarra.

A més, asseguren que els campaments i colònies seran una eina de «màxima importància» en la conciliació laboral i familiar que el desconfinament de la població requerirà durant els pròxims mesos. Així mateix, posen en relleu que aquestes activitats són «les més econòmiques i accessibles» per a les famílies en època d’estiu.

En aquest sentit, precisen que perquè es puguin celebrar aquests campaments, es requereix un abordatge específic que prengui en consideració les seves estructures (com l’allotjament en tendes de campanya), els seus recursos personals i logístics i la seva mobilitat intraterritorial, ja que un important volum d’aquestes se celebra en punts específics del país, com les zones de muntanya.

Notícies relacionades

«És fonamental que aquestes activitats puguin dur-se a terme a tot el territori, que les administracions facin el pas de coordinar-se», ha assenyalat el president del Consell de la Joventut d’Espanya, Manuel Ramos, que posa l’exemple de països com Bèlgica que han aconseguit que puguin fer-se campaments fins i tot a 150 quilòmetres de les seves fronteres.

Des del Consell de la Joventut assenyalen que, «si s’ha sigut capaç de dotar de llibertat el turisme, han d’existir regulacions que permetin que la tasca social que exerceixen els campaments d’estiu es continuï portant a terme».