amb la col·laboració del CSIC

Una aplicació web permetrà seguir l'evolució global de Covid-19

La nova eina, d'accés lliure i gratuït, permet que qualsevol usuari pugui veure de «manera senzilla i intuïtiva» els principals indicadors epidemiològics de tots els països afectats

zentauroepp53501525 la paz200524100503

zentauroepp53501525 la paz200524100503 / Oscar Canas - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una nova aplicació web, desenvolupada amb la participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), permet seguir l’evolució global de la pandèmia a l’integrar tots els indicadors epidemiològics i poder comparar l’evolució entre països.

La nova eina, d’accés lliure i gratuït, permet que qualsevol usuari pugui veure de «manera senzilla i intuïtiva» els principals indicadors epidemiològics de tots els països afectats, amb dades actualitzades diàriament, assenyala el CSIC en un comunicat.

Els avantatges de l’aplicació Covid19-Global davant d’altres és que integra en una mateixa web tots els indicadors epidemiològics, sense haver de navegar per diverses pàgines i, a més, permet comparar de manera més senzilla l’evolució entre països al llarg del temps, en termes diaris i acumulats.

Així ho explica Aurelio Tobías, investigador de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) que ha participat en el seu desenvolupament juntament amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’aplicació utilitza les dades oficials que actualitza diàriament el Centre Europeu per a la Prevenció de Malalties (ECDC) i a partir d’aquestes dades, calcula i visualitza els principals indicadors epidemiològics.

Aquests són les taxes de casos acumulats i incidents, mortalitat acumulada i incident, letalitat (persones afectades per la malaltia) i nombre bàsic de reproducció, és a dir, la capacitat que té el virus de transmetre’s de persones infectades a no infectades.

La nova eina, una extensió del programa en línia covid19-Tracker per seguir l’evolució de l’epidèmia del SARS-CoV-2 a Espanya, permet comparar els indicadors epidemiològics entre països en la data actual o des de la data zero de l’epidèmia a cada país.

Notícies relacionades

L’aplicació «és d’interès per a la comunitat científica, la comunitat sanitària i, per descomptat, per als agents de salut pública involucrats en la gestió de la crisi sanitària», destaca Tobías.

A més, agrega, «podria resultar d’utilitat per a mitjans de comunicació interessats en la cobertura i seguiment de la pandèmia, així com per a la ciutadania».