per la gestió del coronavirus

La fiscalia investiga penalment més de 170 geriàtrics

El nombre de casos ja judicialitzats sobre les residències de gent gran s'eleva a 22

Les indagacions se centren als centres de la Comunitat de Madrid i de Catalunya

zentauroepp53170295 200419195710

zentauroepp53170295 200419195710

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia ha obert més de 170 diligències d’investigació penal per la situació en residències de gent gran durant la pandèmia de coronavirus, la majoria de les quals són a la Comunitat de Madrid, 80; seguida de Catalunya, amb més de 30. Alhora, el nombre de casos ja judicialitzats s’ha elevat a 22.

Així consta en l’actualització de la llista que, des de fa diverses setmanes, elabora la Fiscalia General de l’Estat respecte al seguiment de la situació de la gent gran o de persones amb discapacitat i, particularment, dels que viuen en centres i residències en l’actual context de pandèmia per Covid-19.

Amb dades del 25 de maig, el Ministeri Públic té constància de la incoació d’11 noves diligències d’investigació: una a la Fiscalia Provincial de Lleó, dos en la de Valladolid, una a la de Granollers, una a Mataró, tres a la Fiscalia Provincial de Madrid, i una en cadascuna de les fiscalies d’Albacete, Lugo i Pontevedra.

No obstant, en el cas d’aquestes tres últimes, que estan relacionades amb l’adquisició i ús de material sanitari, falta per confirmar si es refereixen a fets ocorreguts en residències de gent gran o establiments sanitaris.

Alhora, en aquesta última setmana s’ha decretat l’arxivament de tres diligències d’investigació penal, concretament a les fiscalies de Saragossa, Astúries i d’Àrea d’Elx-Oriola, sobretot a causa de la generalitat de les denúncies o el seu caràcter prospectiu.

Amb aquestes actualitzacions, les diligències fiscals per presumpta responsabilitat penal a la Comunitat de Madrid no pugen gairebé respecte a la setmana passada i es queden en 80, mentre que a Catalunya sí que hi ha un lleu repunt, fins a un total de 32.

190 expedients civils

Pel que fa a les actuacions civils en defensa de la protecció de drets, que s’han tramitat com a expedients governatius i diligències preprocessals o diligències informatives civils, continuen en tràmit uns 190 expedients, una mica menys que la setmana passada.

Així, s’ha procedit a l’arxivament d’un total d’11 diligències d’índole civil (tres a la Fiscalia Provincial de Ciudad Real, sis a la Fiscalia d’Àrea de Mataró-Arenys de Mar, una a Navarra i una a la Fiscalia d’Àrea d’Elx-Oriola), com a conseqüència d’haver-se comprovat la inexistència de situacions de desatenció, desemparament o irregularitats en les residències objecte de seguiment.

Notícies relacionades

Continuen en tràmit la resta de diligències d’índole civil incoades a les diferents fiscalies territorials, amb l’objectiu d’efectuar el seguiment de la situació de les residències i establiments de gent gran distribuïts per tota la geografia espanyola.