convocats per 'sanitaris necessaris'

Sanitaris madrilenys surten al carrer a demanar millors condicions laborals

Els treballadors consideren que el coronavirus ha posat de manifest la falta de personal als hospitals

20200525 494553 gregoriomaranonr 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Centenars de professionals de la sanitat pública a Madrid han sortit aquest dilluns a les portes de tots els centres de la regió, convocats per la nova plataforma ‘Sanitaris necessaris’, per denunciar la «precarietat laboral» que asseguren patir des de fa anys i per demanar que es reforci la plantilla de tot el sistema sanitari. 

Els treballadors, duent mascaretes i guants i respectant la distància de seguretat, han guardat dos minuts de silenci pels morts i malalts per la Covid-19, una pandèmia que, segons critiquen, ha posat de manifest la situació de falta de treballadors que s’estén per tota la xarxa d’hospitals i centres de salut públics des de fa anys. 

Aquest acte «silenciós» s’ha celebrat a les 20 hores a les portes de tots els centres d’atenció primària i hospitals, fent-lo coincidir amb els tradicionals aplaudiments que durant l’estat d’alarma han servit per mostrar recolzament a aquests professionals i enviar-los ànim. 

Les manifestacions s’han produït per tota la regió, des dels grans hospitals de la capital –com La Paz o el 12 de Octubre– fins a l’Infanta Sofía, a San Sebastián de los Reyes, amb pancartes en les quals podien llegir-se missatges com ‘Per uns contractes dignes’, ‘Sanitat 100% pública’ i ‘Usuaris i treballadors units per la sanitat pública’, entre d’altres. 

L’escenari s’ha repetit per tota la comunitat, amb una quantitat d’usuaris variable segons la mida del centre sanitari, per fer reflexionar la ciutadania sobre «qui cuida els que cuiden», explica la plataforma. 

El seu objectiu, segons han explicat els portaveus a Efe, és que la població es conscienciï que «s’han de reforçar les condicions del personal i el nombre de treballadors», perquè fa anys que la sanitat pública està «minvada» i perquè, si es produís un rebrot del coronavirus, el sistema «no pot col·lapsar-se de la mateixa manera». 

Així ho ha explicat a Efe Laura Castillo, que assegura que el sistema s’ha de reforçar, no només de cara a la desescalada i a algun possible rebrot, sinó perquè la sanitat «ha de tornar a tenir les ràtios de fa anys». 

«La nova normalitat ha d’incloure una sanitat pública robusta, cosa que implica invertir en professionals sanitaris, amb prou personal i condicions laborals dignes», expliquen al manifest. 

També reclamen que els reforços que han arribat a Madrid, vinguts de tot Espanya, es quedin als centres de salut i hospitals, sense que això suposi, com denuncien que està passant, que no es contracten noves persones davant de les vacances o baixes laborals. 

«És cert que hi ha professionals contractats pel coronavirus que es quedaran fins al desembre, però no se n’estan cobrint d’altres de baixa o amb vacances: s’estan reemplaçant els uns pels altres, així que continuem sent el mateix nombre», resumeix Castillo. 

Ara el que és necessari, afegeix la infermera, «abaixar la ràtio de pacients per metge i per infermeres», tant als hospitals com als centres de salut, que ara estan «col·lapsadíssims» i amb professionals «esgotats». 

Notícies relacionades

A tot això s’hi suma, segons critiquen, que els últims lustres han patit les «retallades» i la «privatització» dels centres, i que les seves condicions laborals són «precàries, des de fa anys», una cosa que «per descomptat» empitjora l’atenció als pacients. 

La plataforma, que llança a la ciutadania la pregunta de «qui cuida els que cuiden», demana el suport de tota la comunitat de sanitaris i, també, de la ciutadania, a fi que «hi hagi més pressió» i els governs «escoltin aquestes reclamacions».