26 maig 2020

Anar al contingut

crisi sanitària

El coronavirus, avui, 21 de maig: així està la situació

Mapa de casos i resum de les dades de la Covid-19 a Espanya, Itàlia, els EUA, la Xina i la resta del món

Les franges horàries per passejar i les fases de la desescalada, en detall

El Periódico

El coronavirus està sotmetent el món a una crisi sanitària que marcarà una època. Després d’esclatar a la Xina fa uns mesos, la Covid-19 ha aconseguit propagar-se per tots els continents, tot i que s’ha acarnissat especialment amb Europa els EUA, ja convertits en l’epicentre dels contagis. Després d’atemorir el gegant asiàtic, Itàlia va ser la potència europea que va rebre l’envestida de casos més greu, tot i que aquests s’han multiplicat exponencialment a Espanya fins al punt d’haver-se prolongat l’estat d’alarma. Aquestes són les dades més rellevants del dia:

Infectats i morts a Espanya

Els casos de coronavirus registrats a Espanya pugen a un total de 233.037 confirmats per proves PCR (344 contagis nous), segons l’últim recompte oficial del Ministeri de Sanitat, fet públic avui dijous, 21 de maig. La Comunitat de Madrid, amb 67.049 casos, és l’autonomia amb més contagiats de Covid-19.

El nombre de morts ha ascendit a 27.940, dels quals 8.931 es concentren a Madrid. En tot cas, es pot tenir en compte que pel que fa a la xifra d’infectats les dades de Sanitat solen ser una mica inferiors als reals, ja que les conselleries autonòmiques sempre disposen de dades més actualitzades.

Després de MadridCatalunya és la comunitat amb més contagis:

Estat d’alarma 

El decret de l’estat d’alarma a Espanya estableix que les persones s’han de quedar a casa i només en aquests casos podran circular per les vies públiques (sempre de manera individual, tret que acompanyin persones amb discapacitat, menors o gent gran, o per una altra causa justificada):

 • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
 • Compres a petit comerç (en funció de la fase)
 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris
 • Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial
 • Passejos i esport individual (a les franges horàries establertes)
 • Retorn al lloc de residència habitual
 • Assistència i cura de gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables
 • Desplaçament a bancs i oficines d’assegurances
 • A causa de força major o situació de necessitat
 • Altres activitats permeses en funció de la fase de la desescalada

Passejos i esport individual

S’han establert unes franges horàries per edats perquè els espanyols puguin sortir a l’aire lliure per alleujar el confinament. Són aquestes:

 • Persones d’entre 14 i 70 anys. Poden sortir a passejar entre les 6.00 i les 10.00 i entre les 20.00 i les 23.00 hores. Només una vegada al dia (sense límit de temps) i sense allunyar-se més d’un quilòmetre de casa. Es pot passejar de manera individual o amb una persona amb qui es convisqui.
 • Esport individual (sense contacte). Qui vulgui fer esport no professional a l’aire lliure també en pot fer entre les 6.00 i les 10.00 h i entre les 20.00 i les 23.00 hores. Només una vegada al dia (sense límit de temps) i al seu municipi.  
 • Dependents i més grans de 70 anys. Poden sortir a passejar entre les 10.00 i les 12.00 i entre 19.00 i 20.00 hores, acompanyats d’un cuidador si ho necessiten. Una vegada al dia i sense allunyar-se més d’un quilòmetre de casa. 
 • Menors de 14 anys. Poden sortir a passejar entre les 12.00 i les 19.00 hores durant una hora i sense allunyar-se més d’un quilòmetre de casa.

Els municipis de menys de 5.000 habitants queden al marge d’aquestes limitacions horàries, per la qual cosa els veïns poden sortir quan vulguin, sempre respectant les recomanacions sanitàries.

Fases de la desescalada

El Govern ha aprovat un pla de desescalada per fases fins a arribar a la nova normalitat en què viurem fins a obtenir una vacuna contra el coronavirus. La unitat d’aplicació és en general la província o l’illa, tot i que alguns territoris prenen com a referència la zona sanitària.

Aquestes són les fases:

 • FASE 0 (des del 4 de maig): S’obren escletxes d’activitat econòmica: obertura de locals i establiments per a l’atenció individual de clients. Els restaurants poden obrir per servir menjar a domicili, però no hi haurà consum al local. Es permet l’entrenament individual d’esportistes federats i lligues professionals.
 • FASE 1 (a partir de l’11 de maig, en funció dels indicadors sanitaris): Es permet l’inici parcial d’activitats com el petit comerç. En restauració, s’obren terrasses amb limitacions fins al 50% de l’aforament. Obren hotels, però no es podran utilitzar les seves zones comunes. Es reprenen activitats en agricultura i pesca. Els llocs de culte podran obrir amb un terç de l’aforament. Es permeten reunions a casa de fins a 10 persones i vetlles amb mesures de seguretat. Es pot anar a segones residències (dins de la mateixa província). 
 • FASE 2 (a partir del 25 de maig, en funció dels indicadors sanitaris): S’obre l’espai interior de bars i restaurants amb un terç de l’aforament i només per a servei de taules (sempre que tinguin garanties de separació). Reobren cines, teatres, auditoris i concerts amb aforament limitat a un terç i butaca preassignada.  Els llocs de culte podran incrementar l’aforament al 50%. Es permet la caça i la pesca esportiva. Es poden celebrar casaments amb límits en el nombre de convidats.
 • FASE 3 (a partir del 8 de juny, en funció dels indicadors sanitaris): Es flexibilitza la mobilitat general. Reobertura de platges i piscines. En l’àmbit comercial es limitarà l’aforament al 50% amb distància mínima de dos metres. En restaurants, se suavitzen les restriccions de l’aforament i ocupació, però es mantenen les condicions estrictes de separació dels clients. Les zones comunes i les zones recreatives dels centres comercials ja es podran utilitzar. 
 • FASE 4 (a partir del 22 de juny, en funció dels indicadors sanitaris): Es permeten els desplaçaments entre províncies.

Activitats prohibides

En el marc de la limitació de la llibertat de circulació d’acord amb l’estat d’alarma, algunes de les activitats prohibides són:

 • Tots els viatges que no siguin imprescindibles
 • Anar al gimnàs, així com banyar-se a la platja
 • Visitar familiars o amics, tret que sigui per atendre persones d’edat avançada, dependents o vulnerables (a les zones en fase 0)
 • Anar a locals d’oci (han d’estar tancats) 

Mesures econòmiques

El 17 de març el Consell de Ministres va aprovar un pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus a Espanya en què agrupa un conjunt de mesures econòmiques d’emergència. El cost total serà d’uns 200.000 milions d’euros, segons ha informat el Govern de Pedro Sánchez. Aquestes són les 10 mesures més destacades:

 • Moratòria hipotecària. Aprovació d’una moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d’atur pel coronavirus.
 • Pagament de subministraments. Moratòria en el pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables. 
 • Bo social. Pròrroga automàtica fins al setembre del bo social a les llars beneficiàries.
 • Atenció a persones grans i dependents. Creació d’un fons específic de contingència per reforçar l’atenció a persones grans, als sensesostre i a residències de gent gran i dependents. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros.
 • Flexibilització de la despesa dels municipis. Flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social com ara atenció a la dependència, serveis socials i tota mena de problemes d’índole social associats a la crisi del coronavirus. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros. 
 • Autorització d’ertos. S’agilitarà el procés d’autorització d’ertos (expedients de regulació temporal d’ocupació). Es consideraran fets per força major i es gestionaran ràpid.
 • Cobrament de l’atur en cas d’erto. Garantia de prestació d’atur en cas d’erto. Tots els treballadors afectats per aquests procediments tindran dret a cobrar l’atur, tot i que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per fer-ho. A més, el temps que duri la percepció d’aquesta prestació no es considerarà consumit (comptador a zero).
 • Pròrroga de la prestació d’atur. Pròrroga automàtica de les prestacions d’atur. Ningú perdrà els seus drets per no poder acudir a les oficines d’ocupació.
 • Impuls al teletreball. Facilitar el teletreball a través d’una dotació «important» a les empreses per a la compra d’ordinadors, mentre permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec, amb la possibilitat d’una reducció del 100% de la jornada.
 • Ajuda a la cura familiar. Dret a la cura familiar per a tots els treballadors sense que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins a un 100% o reorganització per cura de familiar fins a segon grau –nets i avis–).

Ajuts al lloguer

El Govern de Pedro Sánchez també va aprovar el 31 de març unes quantes mesures per garantir la vivenda dels llogaters afectats per la crisi. Aquests són els ajuts al lloguer pel coronavirus:

 • Microcrèdits per pagar el lloguer. L’Estat posa a disposició dels llogaters de petits propietaris microcrèdits a tipus d’interès 0 perquè les persones que quedin en situació de vulnerabilitat puguin pagar el lloguer.
 • Grans propietaris: quitació del 50%. Els grans tenidors de vivenda –fons, socimis i immobiliàries– han de de fer una quitació del 50% o bé una reestructuració del deute en 3 anys.
 • L’Estat pagarà el lloguer als més vulnerables (les persones que després de la crisi es mantinguin en la vulnerabilitat). Fins a 900 euros al mes i 200 euros destinats al pagament de subministraments, manteniment, etcètera.
 • Pròrroga dels arrendaments. Pròrroga extraordinària de 6 mesos dels contractes de lloguer de vivenda habitual per evitar pujades abusives. 
 • Suspensió dels desnonaments. L’Executiu ordena la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional durant sis mesos després del final de l’estat d’alarma. 

Tancament de fronteres

El Govern d’Espanya ha establert el control de les fronteres terrestres per disminuir el risc de propagació del coronavirus. La restricció durarà fins que s’acabi l’estat d’alarma. Fins aquell moment, només podran accedir al territori nacional ciutadans espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers, i aquells que acreditin documentalment causes de força major o situació de necessitat. 

El tancament de fronteres terrestres no afectarà el transport de mercaderies per assegurar la cadena de proveïment. Tampoc membres d’oficines diplomàtiques i consulars. Els espanyols que en aquest moment estiguin fora del país podran tornar. No afecta Gibraltar ni Andorra. 

Col·legis, instituts i universitats tancats

Llars d’infants, escoles, instituts i universitats continuen tancats a tot Espanya almenys en les fases 0 i 1 de la desescalada. Més endavant, està previst que reobrin amb importants restriccions.

Situació a la Xina, als EUA, a Itàlia i a altres països

Mentre a la Xina remet l’empenta del coronavirus, l’epidèmia continua avançant als EUA i a Itàlia.

Vacuna

Centres de recerca de tot el món treballen contra rellotge per trobar una cura del coronavirus i una vacuna per evitar que, en un futur, s’encomanin més persones. El dijous 23 d’abril l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar una nova panoràmica dels principals projectes en curs. Ja tenim sis assajos clínics que es començaran a provar en pacients. I 77 estudis més que continuen investigant-se als laboratoris.

Entre els estudis assenyalats per l’OMS, n’hi ha dos que han arribat a una etapa més avançada del llarg camí de la recerca. És a dir, que han superat l’escull de demostrar que són segurs (fase 1) i ara lluiten per demostrar que són eficaços (fase 2). El primer, impulsat per l’Institut de Biotecnologia de Pequín, va començar a testar-se la setmana passada en 500 persones de la ciutat de Wuhan. El segon, dissenyat per la Universitat d’Oxford, també va començar el dijous 23 i comptarà amb 510 voluntaris sans del Regne Unit