PER EVITAR ADDICCIONS

El País Valencià ultima una gran restricció del joc

La nova llei imposa molts més límits a les apostes que els vigents a la resta d'Espanya

Les escurabutxaques hauran de semblar apagades i un empleat les haurà de desbloquejar amb un comandament

zentauroepp53524624 apuestas200525103638

zentauroepp53524624 apuestas200525103638 / A Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Si no hi ha més girs de guió inesperats, com el que va portar a ajornar-ne la votació aquest dilluns a les Corts, i no són descartables ateses les pressions que hi ha, el País Valencià tindrà aquest dijous 28 de maig una nova llei del joc, que serà la més restrictiva d’Espanya en diversos aspectes, com la distància dels locals respecte dels centres escolars, les limitacions a les escurabutxaques i la prohibició de la publicitat física dels locals a l’exterior, en tanques o en mitjans públics, aspectes que han generat una gran oposició.

«Hi ha qui ha intentat per tots els mitjans evitar que aquesta llei es pogués votar i aprovar, tanmateix aquesta llei tirarà endavant», va afirmar des de la tribuna del Parlament valencià el diputat Ferran Martínez (Unides Podem). Ja dissabte, ell i altres ponents havien denunciat una campanya del ‘lobby’ del joc orquestrada per boicotejar la llei. Res que no esperessin, d’altra banda.

Objectiu escurabutxaques

La norma posa un dels seus focus en les tradicionals escurabutxaques (les anomenades màquines tipus b) dels bars i restaurants. D’una banda, per limitar-les a un màxim de dues per local, però, a més, per obligar a tenir-les sense llum ni so, és a dir fent la sensació d’estar apagades i minvant la seva capacitat d’atracció, mentre no estiguin en ús i, sobretot, bloquejades, com si fossin màquines de tabac.

Les escurabutxaques hauran d’estar sense llum ni so quan no estiguin sent utilitzades / MIGUEL LORENZO

Quan un client, sempre major d’edat, vulgui utilitzar-les haurà d’avisar a un dels empleats i aquest les haurà d’activar amb un comandament a distància, un fre evident que no hi ha encara en cap punt del país i per al qual tindran un any per adaptar-se.

Les màquines d’apostes es retiraran dels bars quan se’ls acabi la llicència / MIGUEL LORENZO

Aquest mateix bloqueig tindran les màquines d’apostes ja instal·lades en aquest tipus de locals, fins que sel’s acabi la llicència, perquè la llei ja no les permetrà.

De 100 metres a un quilòmetre

L’impuls a aquesta llei valenciana el va donar paradoxalment el ‘lobby’ del joc, que va aconseguir que el TSJCV anul·lés un decret del 2015 que establia una distància mínima de 700 metres entre els locals d’apostes. Com que l’antiga llei, de 1988, no recollia aquest tipus de regulacions va ser tombat i va propiciar la nova norma.

Les distàncies entre les cases d’apostes oscil·len entre els 100 metres vigents a Madrid i els 1.000 metres que regeixen a Catalunya. Al País Valencià, la distància entre els bingos, salons de joc i cases d’apostes haurà de ser d’almenys 500 metres, però s’introdueix que en els dos últims casos hauran d’estar a més de 850 metres de qualsevol centre educatiu, pels 100 metres que regeixen en aquestes altres dues comunitats.

La nova norma valenciana introduirà un matís clau i és que les llicències, que són d’un màxim de deu anys, no es renovaran si no es compleix aquest últim criteri de localització, per la qual cosa els amos hauran de buscar altres locals per mantenir el permís.

Cinc anys d’aturada

En qualsevol cas, després d’haver-se passat de 259 a 551 de locals d’aquest tipus en set anys, la nova llei establirà una moratòria de cinc anys en la concessió de noves llicències i quan es reprengui, es permetrà que els ajuntaments les vetin en barris saturats.

A Catalunya hi ha un límit que ha sigut un sostre eficaç sostre en els últims anys i, per llei, el nombre de sales de joc està limitat a 127, el dels bingos a 75 i el dels casinos a quatre. En canvi, només a la ciutat de Madrid els últims estudis de les associacions de veïns xifren en 400 els locals de joc de diferents tipus, cosa que suposa un increment del 300%.

La Comunitat de Madrid va anunciar al novembre una moratòria fins a la redacció d’una nova llei, però entre l’anunci i l’entrada en vigor efectiva es van ‘colar’ més de 120 sol·licituds de les quals podrien prosperar almenys unes 30.

Prohibida la publicitat

La llei valenciana incorpora mesures de prevenció contra la ludopatia i prohibeix la publicitat física a l’exterior dels locals, però també en tanques o als mitjans de transport. També estarà vetada en els mitjans de titularitat pública, locals o autonòmics.

La llei prohibeix la publicitat a l’exterior d’aquest tipus de locals / MIGUEL LORENZO

Fa unes setmanes, la publicitat va ser objecte d’un decret per part del Govern central, que té la competència sobre el joc virtual. Inicialment es va voler restringir a la franja horària d’una a cinc de la matinada, però finalment es va permetre en retransmissions que comencin a les 20.00 hores. «És un primer pas», va dir llavors el ministre de Consum, Alberto Garzón, molt criticat per la tebiesa del moviment.

L’estratagema de VOX

L’oposició dels empresaris del joc (i de sindicats com UGT) per l’impacte que diuen que pot tenir en els comptes dels locals, en la seva supervivència i finalment en l’ocupació ha portat el PP, Ciutadans i VOX a l’oposar-se al text, i aquest partit va aconseguir suspendre la votació.

Notícies relacionades

Abans de les mesures restrictives per la Covid-19, els síndics havien aprovat el vot ponderat (el seu en representació dels diputats de cada grup), però el partit ultra se’n va desmarcar aquest dilluns i va assegurar que suposava vulnerar els drets dels disputats, fet que va portar el president de les Corts, per seguretat jurídica, a traslladar la votació a dijous i fer-la telemàtica, és a dir que cada diputat haurà de votar.

En el debat, Ferran Martínez, diputat d’Unides Podem va deixar anar que mentre d’una banda hi ha «milers de famílies patint en silenci», de l’altra hi ha «exèrcits d’advocats, lobbies