estudi científic

Els suplements de vitamina D no protegeixen contra la Covid-19

Els investigadors creuen que no hi ha un vincle ferm entre la ingesta d'aquest nutrient i la resistència a les infeccions de les vies respiratòries

rpaniagua53373615 graf3484  cartagena  10 05 2020   dos pescadores del barco n200520165247

rpaniagua53373615 graf3484 cartagena 10 05 2020 dos pescadores del barco n200520165247 / Marcial Guillen

2
Es llegeix en minuts
Efe

Prendre altes dosis de suplements de vitamina D no ajuda a prevenir o tractar la Covid-19, segons un estudi internacional publicat aquest divendres en el BMJ, Nutrition, Prevention and Health.

L’estudi, fet per científics del Regne Unit, Europa i els Estats Units, adverteix contra les altes dosis de suplements de vitamina D i remarca que no hi ha prou proves científiques que demostrin que aquesta vitamina pot ser beneficiosa per prevenir o tractar el coronavirus.

La vitamina D és una hormona que es produeix a la pell durant l’exposició a la llum solar i ajuda a regular la quantitat de calci i fosfat al cos necessaris per mantenir els ossos, dents i músculs sans.

«Un nivell adequat de vitamina D al cos és crucial per a la nostra salut en general, molt poca quantitat d’aquesta vitamina pot portar al raquitisme o al desenvolupament de l’osteoporosi, però massa pot conduir a un augment dels nivells de calci a la sang, fet que podria ser particularment nociu», adverteix la professora Sue Lanham-New, cap del Departament de Ciències de la Nutrició de la Universitat de Surrey i autora principal de l’estudi.

Després dels informes no verificats que altes dosis de vitamina D (més de 4.000 IU/d) podrien reduir el risc de contreure Covid-19 i utilitzar-se per tractar amb èxit el virus, els investigadors van estudiar la base científica d’aquestes afirmacions.

No obstant, després de revisar la literatura científica en aquest camp, els científics van arribar a la conclusió que no hi ha cap base científica que recolzi la creença que prendre elevats suplements de vitamina D sigui beneficiós contra el virus.

Quant a les afirmacions que vinculen els nivells de vitamina D i les infeccions de les vies respiratòries, van constatar que estudis previs associaven un baix nivell de vitamina D amb infeccions agudes respiratòries.

No obstant, les conclusions de la majoria d’aquests estudis es basaven en dades reunides en grups de població de països en vies desenvolupament, per la qual cosa no poden extrapolar-se les poblacions dels països més desenvolupats.

Els científics creuen que actualment no existeix un vincle ferm entre la ingesta de vitamina D i la resistència a les infeccions de les vies respiratòries.

A més, recorden que per a les persones que surtin poc a l’exterior o en circumstàncies excepcionals com el confinament que impedeixen l’exposició solar (d’on l’organisme obté la vitamina D) està recomanat prendre suplements d’aquesta vitamina però sempre sota les recomanacions sanitàries de la guia de Salut Pública d’Anglaterra.

Notícies relacionades

Aquesta guia aconsella prendre un suplement de vitamina D de deu micrograms diaris en els mesos d’hivern, d’octubre a març, i durant tot l’any si l’exposició a l’exterior és limitada.

A més, els nivells de la vitamina al cos també poden complementar-se mitjançant aliments com ara peix blau, carn vermella, rovell d’ou i cereals, conclou la directora General de la Fundació Britànica de Nutrició i coautora de l’estudi, Judy Buttriss.