PREVENCIÓ DEL Covid-19

Guia per mantenir els nivells de vitamina D durant el confinament

El Col·legi d'Infermeria adverteix sobre la necessitat del sol per a la regulació del sistema immunològic

cmo-incrementar-los-niveles-de-vitamina-d-con-el-confinamiento / periodico

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Col·legial d’Infermeria (CGE) ha ofert una sèrie de recomanacions per

incrementar i mantenir els nivells de vitamina D durant el confinament, com ara exposar-se

a la llum solar uns 20 minuts al dia, a l’aire lliure o prop d’una finestra, i ingerir aliments

rics en aquesta substància, com ous, lactis, peix blau i alvocat.

«Amb gran part de la població encara confinada a casa seva, especialment la

gent gran, des de l’Organització Col·legial d’Infermeria tornem a fer un exercici

de servei públic, aquesta vegada sobre la importància d’incrementar i mantenir uns nivells

adequats de vitamina D, que tan vital és per a la regulació del nostre sistema immunològic.

Una vitamina que necessita el sol per a la seva síntesi i activació», ha explicat el seu president,

Florentino Pérez Raya.

Nombrosos estudis científics demostren que un nivell adequat de vitamina D pot

millorar diverses patologies, ja que afavoreix la protecció davant infeccions respiratòries víriques

, regula el sistema inflamatori en l’embaràs, millora els símptomes de la síndrome d’

intestí irritable i és beneficiosa en pacients amb càncer de mama. També s’encarrega de l’

absorció d’elements com ara el calci i el fòsfor i és indispensable per a la formació dels

ossos i el control dels sistemes nerviós i muscular.

Insuficiència de vitamina D

D’altra banda, el dèficit de vitamina D pot suposar més risc de carcinoma renal.

També es relaciona amb més complicacions en pacients amb el VIH i pot produir

més risc d’afeccions de la pell en esclerosis sistèmiques. Fins i tot s’ha relacionat amb el

Covid-19: a la Universitat de Torí (Itàlia) s’han fet estudis en què s’ha pogut

observar que pacients geriàtrics amb Covid-19 tenien baixos nivells de vitamina D.

«Tot i que no es pot afirmar que la vitamina D preveu el Covid-19, sí que és cert que aquesta

substància essencial en els nivells adequats, té moltíssimes propietats beneficioses per a

l’organisme. Entre les quals, el reforç del sistema immunitari, aconseguint que els glòbuls

blancs madurin abans, per això és molt beneficiosa per als processos infecciosos per

fongs, virus i bacteris», detallen.

Exposició al sol durant 20 minuts al dia

Atès que la vitamina D necessita la radiació ultraviolada del sol per a la seva activació, el

primer que es recomana des de l’Organització Col·legial d’Infermeria és l’exposició a la

llum solar durant aproximadament 20 minuts diaris i, si no és possible a l’aire lliure

, almenys estar prop d’una finestra.

Per mantenir uns «nivells adequats es poden ingerir aliments que siguin rics en

vitamina D com poden ser els ous, els lactis, l’alvocat i el peix blau, però sense

sobrepassar les quantitats recomanades per no produir altres problemes per a la salut,

especialment en persones amb obesitat». 

Els professionals també remarquen que pot ser necessari prendre suplements vitamínics, però sempre sota prescripció sanitària. La vitamina D és necessària per a un adequat creixement, ja que participa en la formació dels

ossos, així com en la prevenció de l’osteoporosi. Davant el confinament i l’exposició

limitada a l’exterior, s’ha de vetllar per complir els requeriments de vitamina D, encara més

importants durant la vellesa, així que la gent gran en necessita una aportació diària

Notícies relacionades

superior.