previsions de la desescalada

Illa confia que «en els pròxims dies» gairebé tot el país estigui en fase 1 i es declari dol oficial

El ministre de Sanitat espera que el Govern pugui declarar aviat un dol per les més de 27.000 víctimes mortals del coronavirus

El canvi de fase d'algunes comunitats autònomes i les mesures d'alleujament han tingut un impacte en l'evolució de l'epidèmia, assegura

zentauroepp53227320 madrid  25 03 2020  coronavirus  traslado de fallecidos en l200425112035

zentauroepp53227320 madrid 25 03 2020 coronavirus traslado de fallecidos en l200425112035 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha mostrat la seva confiança en el fet que «en els pròxims dies» la major part del país hagi entrat en la fase 1 del pla de desescalada, moment en què el Govern declararà dol oficial per les més de 27.000 víctimes mortals provocades pel nou coronavirus.

Així s’ha expressat en la seva compareixença setmanal davant la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.

En l’actualitat, només la Comunitat de Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona i la major part del territori de Castella i Lleó, incloses les seves capitals de província, estan en la fase 0, però demanen progressar a la fase 1 a partir de dilluns que ve.

El canvi de fase no ha impactat en l’evolució de la pandèmia

Illa ha confirmat que el canvi a la fase 1 d’algunes comunitats autònomes i les mesures d’alleujament, com, per exemple, la sortida al carrer dels nens o el permís de passejos i esport a l’aire lliure, no han tingut un impacte en l’evolució de l’epidèmia del coronavirus.

El ministre ha destacat la reducció de la mortalitat pel nou coronavirus i de la seva incidència a Espanya que s’està observant en els últims dies i que, segons el seu parer, confirmen que hi ha una tendència «descendent i sostinguda» fruit de l’«esforç» que ha realitzat tota la ciutadania espanyola després de l’aprovació de l’estat d’alarma.

«Hem passat de tenir més de 900 morts al dia a menys de 100 en els últims dies. Quan parlem de morts no hi ha dades bones, però estem en la direcció correcta», ha comentat el ministre de Sanitat, després de recordar que ja s’han curat més del 60% de les persones que s’han contagiat amb el nou coronavirus.

En aquest sentit, Illa ha assenyalat que ja han passat gairebé sis setmanes des que va finalitzar el permís retribuït i recuperable i que, tot i així, s’ha mantingut la tendència «a la baixa» de la taxa de contagis, el mateix que s’ha observat després de l’aprovació de les mesures d’alleujament de la restricció de la mobilitat i el pas a la fase 1 d’algunes comunitats.

Notícies relacionades

«Anem pel bon camí, però s’ha de conservar la prudència per continuar avançant cap a la nova normalitat. Encara hi ha alguns aspectes del virus que desconeixem, però el que sí que sabem és que la seva transmissió està molt relacionada amb la mobilitat de les persones, per la qual cosa s’han de continuar limitant els moviments i això només és possible amb l’estat d’alarma», ha emfatitzat.

I és que, tal com ha explicat el ministre de Sanitat, els resultats preeliminessis de l’estudi de seroprevalença han posat de manifest que només el 5% de la població ha estat en contacte amb el virus. «Imaginem què hauria ocorregut sense les restriccions en la mobilitat. La tensió afegida al sistema sanitari hauria sigut inadmissible i el cost de vida encara més gran», ha assegurat a la Cambra baixa, per informar que dilluns passat va començar la segona onada de l’estudi.