principal focus de contagi

Igualada, de la zona 0 a la fase 1

Un 85% de comerciants de la capital de l'Anoia han optat aquest dilluns per reobrir els negocis

zentauroepp53454211 18 05 20 coronavirus covid  19 igualada entra en la fase 1  200518125854

zentauroepp53454211 18 05 20 coronavirus covid 19 igualada entra en la fase 1 200518125854 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts

Igualada ha entrat aquest dilluns en la fase 1 de la desescalada. Un 85% de les botigues, segons l’entitat de comerciants Igualada Comerç, ha optat per tornar a apujar la persiana. Les artèries comercials de la ciutat, com ara la rambla de Sant Isidre, eren plenes de gent ja des de primera hora. També les terrasses. Així, Ferran Castaño, propietari d’un cafè a la plaça de la Creu, reconeixia sentir-se sorprès amb la bona resposta. «Sembla que la ciutat es va despertant del malson», ha assegurat en una entrevista a l’agència catalana ACN.

A la plaça de la Creu, Ferran Castaño ha arribat a les vuit del matí al seu establiment, Fel Café. Ja hi havia gent que li retreia de manera irònica que feia tard. «La gent es veu animada», assegurava. Tot i que ha reconegut que se li ha fet «estrany» treballar en aquestes condicions, Castaño es mostrava esperançat. «Sembla que a poc a poc la ciutat es va despertant d’aquest malson», afegia.

La resposta de la clientela

L’establiment de Castaño és un dels quatre que ha obert a la plaça de la Creu el dia 1 de la desescalada a la capital de l’Anoia. La gent ha respost i les terrasses estaven pràcticament plenes. Isabel Barbero ha sigut una de les primeres clientes. Després d’haver passejat, ha optat per prendre un cafè amb uns amics. Malgrat els nous protocols, Barbero es mostrava contenta. «Ja ens hi acostumarem», deia.

També a la plaça de l’Ajuntament l’únic bar que ha optat per obrir tenia, a mig matí, l’aforament al màxim d’ocupació. «El comerç ha respost», ha defensat la presidenta d’Igualada Comerç, Laura Luciano. «Malgrat el neguit, el comerç tenia ganes d’obrir», ha afegit. Des de l’entitat calculen que aquest dilluns s’han posat en marxa un 85% d’establiments, majoritàriament botigues.

La restauració

Notícies relacionades

Referent a la restauració, la xifra no ha sigut tan elevada. Tampoc en el sector de les agències de viatges, on pocs han decidit obrir els negocis. «Creiem que la gent s’ha adonat de la importància que té el comerç local», assegurava Luciano. «Setmanes enrere Igualada semblava una ciutat fantasma», afegia.

Gemma Cubí, que administra la botiga de roba Elle, explicava que, malgrat que aquests dies ha estat oberta la seva botiga amb cita prèvia, arrencava una nova setmana amb «moltes ganes i il·lusió». «Ens hem de moure, no podem estar més dies tancats», assegurava, i afegia que «crec que si som prudents i ho fem tot bé sortirem d’aquesta, però ha sigut difícil sobreviure aquests dos mesos».