A CATALUNYA

La delinqüència torna al carrer amb la desescalada

El nombre de denúncies diàries s'ha doblat, tot i que són la meitat que en el mateix període del 2019

Les estafes, sobretot les informàtiques, s'han incrementat, així com la violència de gènere i domèstica

zentauroepp52862662 barcelona 20 02 2020 sociedad coronavirus covid 19 denuncias200320113643

zentauroepp52862662 barcelona 20 02 2020 sociedad coronavirus covid 19 denuncias200320113643

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els delinqüents tornen a trepitjar el carrer de les poblacions catalanes a mesura que s’avança en la desescalada de la crisi sanitària ocasionada per la pandèmia de la Covid-19. El nombre de denúncies per actes delictius va passar de 353 diàris entre el 28 de març i el 13 d’abril, a una mitjana de 821 entre el 4 i el 10 de maig, coincidint amb l’inici de la fase 0. Gairebé es van duplicar. Malgrat aquest increment, les denúncies se situen en l’actualitat en un 54,2% menys que l’any passat (1.794 el 2019), tot i que quan es va produir el confinament total aquesta baixada va arribar al 80,3%. Fonts de la Conselleria d’Interior fixen la mitjana en un descens del 71,5%.

Amb el confinament de la població, els delictes, sobretot els furts i els robatoris, van caure en picat. Com a molt, es va registrar alguna sostracció en farmàcies, en supermercats o botigues d’alimentació, que eren dels pocs locals que estaven oberts al públic. A mesura que els ciutadans han tornat a sortir de casa, sigui per passejar, comprar o per anar al seu lloc de treball, la delinqüència ha començat a rebrotar, tot i que, ara per ara, a marxa lenta. Cada dia hi ha més denúncies, però els nivells són molt inferiors als del 2019. 

Així, en el període comprès entre el 14 i el 27 de març, després del decret de l’estat d’alarma, la reducció de delictes va ser del 77,8%, i va arribar a ser del 80,3% quan es va produir el confinament total. Posteriorment, aquesta diferència respecte al 2019 es va reduir, passant al 70% i al 67%. En la fase zero de la desescalada aquest percentatge negatiu es va situar en un 54,2%. La caiguda mitjana entre el 14 de març i 10 de maig, per tant, ha sigut del 71% (28.700 delictes, davant 100.061 el 2019). Aquests resultats indiquen que l’ocupació més gran per part dels ciutadans de la via pública ha originat, com era d’esperar, un augment gradual dels delictes, sobretot els robatoris amb violència i intimidació i els furts.

Estafes a través d’internet

Durant la crisi sanitària s’han disparat les denúncies per estafa a través d’internet, en concret 198 casos al dia, sobretot el ‘phishing’ (enganyar l’usuari fent-li subministrar les seves dades a través d’una pàgina falsa) o la persona que es fa passar per una empresa coneguda per aconseguir una transacció econòmica, passant per alguna extorsió en l’àmbit de la pornografia. De les 31 denúncies diàries per aquests delictes que es van registrar després d’haver-se decretat el primer estat d’alarma s’ha passat a 198.  Des de la Conselleria d’Interior s’està treballant en un projecte destinat a la prevenció d’aquest tipus de delictes.

En els casos de violència masclista o en l’entorn família s’està tornant a les dades de l’any passat, però els Mossos no descarten que durant aquest confinament s’hagin produït més agressions d’aquestes característiques que, ara per ara, continuen ocultes al no tenir-ne coneixement la policia. 

Traficants de droga

Notícies relacionades

El confinament o la reducció de la mobilitat ha permès la detenció de petits traficants de droga, no només pel control policial més gran dels carrers, sinó també perquè les seves accions han quedat menys dissimulades en uns carrers gairebé buits. D’aquesta manera, s’han incrementat un 21% els arrestos per aquesta tipologia delictiva en aquest període. Per lluitar contra el narcotràfic, els Mossos s’han posat en contacte amb empreses de repartidors per si els camells poden estar utilitzant aquesta via per distribuir la substància estupefaent. Fonts policials no descarten que el crim organitzat pot estar utilitzant empreses amb problemes econòmics per a aquesta tasca o per llogar les seves naus per cultivar marihuana..

Fonts de la Conselleria d’Interior destaquen que durant aquest període d’estat d’alarma s’han produït diversos incidents de conflictivitat social i de tensió en els quals s’ha constatat una agressivitat i violència desmesurada davant l’actuació policial.