les fases del desconfinament

Desescalada ajornada a les Botigues de Sitges

Els bars i restaurants de Port Ginesta ho tenien tot a punt per obrir les terrasses: «Ens haurem d'emportar el menjar a casa»

Els restauradors descobreixen a última hora que el seu municipi, malgrat pertànyer al Garraf, és dins l'àrea sanitària del Baix Llobregat

zentauroepp53447285 port ginest vegansn roses200517194128

zentauroepp53447285 port ginest vegansn roses200517194128 / Pau Marti Moreno

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

»¡¡Dilluns obrim la terrassa!!», indicaven aquest diumenge diversos cartells enganxats als finestrals del restaurant Vegans & Roses a Port Ginesta, de les Botigues de Sitges (Garraf). Uns pamflets que la seva propietària ha hagut de despenjar al final del dia. El nucli urbà pertany al municipi de Sitges i a la comarca del Garraf, que aquest dilluns passa a la fase 1 de la desescalada. No obstant, aquesta població està annexada a la regió sanitària de Castelldefels, és a dir, al Baix Llobregat, que es queda a la fase 0. Entre aquest desgavell d’ordres, els restauradors de la zona han rebut aquest diumenge la confirmació oficial que no podran obrir les terrasses, malgrat que molts ja s’havien fet il·lusions per la reobertura. «És desesperant», es queixava la propietària del local, Ester Duplàa, que ha viscut aquesta decisió final com si li caigués a sobre una galleda d’aigua freda. Un ‘coitus interruptus’ en tota regla. 

Els barcos continuen amarrats, els rajos de sol fan brillar l’aigua salada i permeten que molts veïns de Castelldefels s’animin a recórrer tot el passeig Marítim fins a creuar el municipi de Les Botigues de Sitges i arribar als locals de Port Ginesta. «¿Demà obriu, oi? Ja ens veurem a la terrassa a fer una cerveseta», diuen amb un somriure de bat a bat uns clients habituals del Frankfurt Dimas als seus propietaris. «No, al final es veu que no, només us podreu comprar frankfurts per emportar, però res de terrasseta...», els responen abatuts Dimas Nogueras i Montse Pedrosa, copropietaris del local de Port Ginesta. Quan es van assabentar que Sitges entrava a la fase 1, van redoblar les seves existències de begudes i menjar per atendre la previsible clientela de cara a dilluns. Ara, els toca plegar veles. «Tot el que és fresc, ens ho estem emportant a casa, tenim el congelador fins dalt», es lamenten. 

El mateix li ha passat a Duplàa, i a tants altres restauradors de la zona. «Dissabte la Conselleria de Salut ens va dir que sí, que com que érem de la comarca del Garraf entràvem a la fase 1, la policia local no en sabia res i aquesta nit rellegint el BOE ens assabentem que no es pot obrir... ¡ens han marejat!», es queixen. Aquest matí dos comunicats dels ajuntaments de Sitges i de Castelldefels confirmaven la desgràcia: si obren, hi haurà multes. «És que som en terra de ningú», es queixa Pedrosa. «Sempre ens emportem la pitjor part de pertànyer a Sitges, com els impostos o les obres al passeig Marítim que mai arriben, però mai ens toca el millor», diuen. De fet, fa dos anys aquest veïnat ja va demanar anar-se’n del Garraf.  

Duplàa es posa les mans al cap. «Això és terrible», diu, mentre l’única treballadora del seu comerç continua desinfectant les cadires esperant una desescalada que no arribarà aquesta setmana. Alguns ja havien mesurat els seus establiments, col·locat les taules segons la distància de seguretat i descrit les normes de la nova normalitat en diversos plafons. És el cas d’El Salón, un comerç que també serveix pizzes i té una terrassa. «Ho havíem preparat tot per a dilluns, i res, ens tocarà esperar...», es queixa la dependenta, Mercedes Mendoza.

Material espatllat

Ells ja han patit uns quants mesos d’aturada. De fet, el Dimas arriba a aquesta entrevista mullat de cap a peus perquè estava arreglant alguns electrodomèstics. «Estava revisant la maquinària i se’ns han espatllat el tirador de la cervesa i el rentaplats per no fer-los servir», es lamenta. De moment han fet ertos a tota la plantilla. «Si això ens agafa a l’octubre ho haguessin viscut d’una altra forma, però és que nosaltres treballem aquests mesos d’estiu, ja estàvem esperant amb ganes la Setmana Santa... passar a la fase 1 era una benedicció», afegeix Duplàa. 

Notícies relacionades

La benedicció, doncs, s’haurà d’esperar. Igual que esperen els restauradors de Castelldefels (Baix Llobregat), que s’han transformat en un poble fronterer de la desescalada. «Això avui estaria atapeït de gent, ple de vida, seria un no parar de treballar», descriu Víctor Rubio, dependent del restaurant Marae, del grup Tiburón, al bell mig del passeig Marítim. «Jo personalment ho porto malament, soc d’aquí i estic acostumat a treballar de l’abril fins a l’octubre, veure ara el passeig així, em dol», diu. El restaurant continua fent comandes a domicili, però només són tres treballadors els que supleixen el torn. «Diners no n’estem guanyant, suplir les pèrdues... ja ho veurem», comenta el noi. El que sí que està clar és que els xiringuitos de la platja no poden obrir aquest estiu. 

També Montse Ortega, des del restaurant Spritz d’aquesta mateixa localitat costanera del Baix Llobregat confirma que el coronavirus els ha pegat on fa més mal. «Hem hagut de fer un erto a tots els treballadors, està sent bastant dur, la veritat és que necessitem tornar a l’activitat», explica en aquest negoci familiar que, per primera vegada, es planteja obrir també en l’horari dels aperitius, a més dels dinars i sopars. «Ja ho tenim tot a punt, ara només falta que la gent sigui responsable i puguem tornar a obrir», afegeix.