217 defuncions

Catalunya concentra el 60% de les noves morts per coronavirus a Espanya

El país ha depassat de nou els 200 morts diaris després de cinc dies consecutius per sota d'aquesta xifra

zentauroepp53162743 entierro coronavirus200418140735 / Emilio Morenatti

zentauroepp53162743 entierro coronavirus200418140735
Un ataúd, en el cementerio de Sant Gervasi, el pasado 31 de marzo.

/

3
Es llegeix en minuts
Efe

Espanya ha tornat a depassar la barrera dels 200 morts diaris amb coronavirus després de cinc dies consecutius per sota d’aquesta xifra, si bé el 60 per cent de les 217 noves defuncions s’han produït en una única comunitat autònoma: Catalunya.

De fet, els serveis catalans de salut pública estan «verificant» si les 131 morts que ha comunicat al Ministeri de Sanitat són realment nous o poden associar-se a retards de notificació o a una «zona concreta» on hi pogués haver hagut «algun problema» fa un mínim de 14 dies, que és el temps que es tarda a covar el virus.

Així ho ha explicat en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha volgut deixar clar que, «ara mateix, en absolut» s’ha d’associar aquest increment de víctimes mortals als canvis de fase en els diferents territoris.

Des que va esclatar la pandèmia fins avui han perdut la vida a Espanya 27.321 persones amb coronavirus i per primera vegada en els últims cinc dies la xifra diària ha depassat la barrera dels 200.

També s’han incrementat lleugerament els contagis diagnosticats per PCR fins als 506, amb la qual cosa ja són 229.540. Més de la meitat dels nous es reparteixen entre Catalunya (195) i Madrid (88). 

Per la seva part, les hospitalitzacions han baixat de les 512 d’ahir a 330 de noves, i 124.225 en total. En aquest cas és Madrid la que n’ha notificat el major nombre (106), per davant de Castella i Lleó i el País Basc, amb 39, i Catalunya, amb 38. Ha descendit així mateix la quantitat de pacients que han requerit cures intensives, que dels 65 d’ahir han caigut a 29 avui, la meitat d’aquests (14) a Catalunya. 

En aquest context, la conselleria de Salut de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona consideren que la capital catalana i la seva àrea metropolitana han de seguir en la fase 0 de la desescalada, si bé proposen que es permetin algunes activitats previstes en la fase 1.

Així ho han anunciat en roda de premsa telemàtica la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Es tractaria d’una «fase 0 avançada» que no afectaria les àrees assistencials de l’Alt Penedès, Garraf i Baix Montseny, que la Generalitat defensa que sí que podrien passar a partir de dilluns a fase 1 malgrat trobar-se dins de la regió sanitària de Barcelona.

La proposta consensuada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona haurà en tot cas de ser avalada pel Govern central.

La Generalitat també demanarà al Govern central que l’autoritzi a obligar els ciutadans a utilitzar mascareta en espais públics, una mesura que considera «addicional» i encaminada a contenir la propagació del coronavirus.

Tot això el dia que els professionals de l’àmbit sanitari de tot Catalunya han guardat al migdia dos minuts de silenci en record dels companys de tot el món que han mort lluitant contra la Covid-19 i expressar el condol als seus pròxims.

L’homenatge s’ha fet en els mateixos llocs de treball i sense concentracions, a fi de mantenir les mesures i distàncies de seguretat per frenar el contagi del coronavirus. 

El Govern, d’altra banda, vol apujar la pensió dels expresidents de la Generalitat un 0,9% i ha inclòs aquesta qüestió dins d’un decret que conté mesures per afrontar la pandèmia del coronavirus.

La pujada de la pensió per als expresidents figura inclosa en la disposició addicional quarta del decret llei 11/2020, de 7 d’abril, pel qual s’adopten «mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19 i altres de complementàries».

I en l’àmbit educatiu, el Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes han decidit aquest dijous formar un grup de treball per abordar l’organització escolar adaptada a la pandèmia per al pròxim curs, els plans del qual han d’estar llestos abans de l’estiu i que incloguin tots els escenaris possibles.

Notícies relacionades

Ho han acordat en una Conferència Sectorial en la qual estava previst tractar com començar el curs 2020-21, i en què s’ha recordat que cada comunitat autònoma és responsable de desenvolupar les proves d’accés a la Universitat (EBAU) en «les millors condicions per a l’alumnat i el professorat present».

Per a la Fase 2 de la desescalada, el Ministeri també ha assenyalat que les comunitats poden organitzar activitats voluntàries de suport i de reforç per als alumnes que més ho necessitin i per obrir els centres d’Infantil destinats alumnes de 0 a 6 anys els pares dels quals hagin de treballar de forma presencial.