trobat el cadàver el 9 d'abril

El jutjat de Viella investiga si l'os Cachou va morir enverinat

Els Mossos i agents rurals estan iniciant investigacions per concretar si hi ha indicis de criminalitat després de la declaració del secret del sumari

zentauroepp53133496 soc cachou oso200415180630

zentauroepp53133496 soc cachou oso200415180630 / AGENTS RURALS

1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Viella (Vall d’Aran) investiga si l’os Cachou, el cadàver del qual va ser localitzat el 9 d’abril a Les, a la Vall d’Aran, no va morir de manera natural al caure rodant per un barranc, com apuntaven els primers informes, sinó que va poder morir enverinat.

El jutjat indaga sobre si la mort va poder ser criminal a causa d’un possible enverinament, si bé no es descarta que, en cas d’haver-se produït, hagués sigut manera natural al bosc, han informat aquest dimecres a Europa Press fonts coneixedores del cas. Els Mossos d’Esquadra i agents rurals estan iniciant investigacions per concretar si hi ha indicis de criminalitat després de la declaració del secret del sumari per part del jutjat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar aquest dimarts que la causa està oberta per un delicte contra la fauna i amb aquesta decisió s’espera «preservar la investigació».

Pocs dies després que agents de medi ambient del Conselh Generau d’Aran trobessin el cadàver de l’os, les entitats Ipcena-EdC, Seo Birdlife Catalunya, FAPAS i la Federació Ecologistes de Catalunya van posar en dubte que l’animal –al qual l’estiu passat se li van atribuir diversos atacs a bestiar– morís atacat per un altre os i estimbat, com havia assegurat el Conselh Generau d’Aran basant-se en l’informe preliminar de la necròpsia.

Notícies relacionades

Les entitats afirmaven que no era creïble afirmar que l’os Cachou s’hagués barallat amb un altre os, perquè l’animal no tenia signes de lluita, i apuntaven que el «somriure sardònic» que mostrava en les imatges dels agents rurals podia apuntar a un enverinament.

El 8 de maig, abans de conèixer-se que el jutjat de Viella havia decretat el secret de sumari, el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) va insistir que s’havia personat en l’expedient administratiu i que havia tornat a reclamar a la Generalitat i al Ministeri de Transició Ecològica que aclarissin, de manera urgent, les causes per descartar que hagués sigut una mort premeditada.