la lluita contra el coronavirus

Els cuidadors de residències catalanes hauran de tenir protecció i fer-se tests, per decisió judicial

segea53324036 24 04 2020 profesionales de la atenci n primaria visitan usu200505170608

segea53324036 24 04 2020 profesionales de la atenci n primaria visitan usu200505170608 / ICS

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Conselleria de Salut de la Generalitat i al CatSalut donar material de protecció i fer tests diagnòstics de coronavirus «a tots els cuidadors de residències de persones grans de Catalunya». En una interlocutòria firmada dilluns, els magistrats de la Sala Social estimen en part les mesures cautelaríssimes que va demanar el sindicat USOC, i requereixen que s’entreguin de forma urgent bates impermeables, mascaretes, ulleres de protecció i guants a tot el personal.

En la seva petició, el sindicat volia que el tribunal establís un període màxim de 24 hores per entregar el material i començar a fer els tests, una cosa que la sala sí que ha estimat en altres ocasions, però que aquesta vegada ha deixat fora de l’acord. Els magistrats es refereixen en la seva argumentació a acords similars que ha pres el tribunal per a metges i personal d’ambulàncies, i assenyalen la «singular protecció de les residències per a la tercera edat», on durant la pandèmia s’ha previst reduir al mínim possible el nombre de treballadors en contacte directe amb un resident malalt.

Sentència ben acollida 

Notícies relacionades

La interlocutòria també apunta, com en acords anteriors del tribunal, que no és competència dels magistrats organitzar la prioritat que l’Administració ha de seguir al repartir el material ni pronunciar-se sobre la seva escassetat, i considera que es si marqués un termini per prendre la mesura «no tindria executivitat al convertir-se en una obligació de fer, impossible de complir i executar en aquests moments».

Per la seva banda, el sindicat ha celebrat en un comunicat aquest dilluns la decisió del tribunal, que considera que contribuirà areduir els contagis i protegir avis i treballadors, per la qual cosa espera «que l’Administració sanitària catalana compleixi de forma immediata la decisió judicial».