Desenvolupament de vacunes

Merkel, Macron i Conte demanen recaptar 7.500 milions per combatre el virus

Tots tres firmen una carta amb Von der Leyen, Charles Michel i Erna Solberg prèvia a la conferència de donants

zentauroepp48730091 german chancellor angela merkel and french president emmanue190621163443

zentauroepp48730091 german chancellor angela merkel and french president emmanue190621163443 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Aquest dilluns, diversos líders europeus com la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, Emmanuel Macron, o el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han publicat una carta en què fan una crida a recaptar 7.500 milions d’euros en la conferència internacional de donants contra el coronavirus que se celebrarà de forma virtual aquest dilluns.

«El nostre objectiu és clar: el 4 de maig, en la conferència ‘online’ de donants que hem convocat, volem aconseguir un import inicial de 7.500 milions d’euros per compensar el dèficit de finançament global estimat per la Junta de Vigilància Mundial de la Preparació i altres institucions», han afirmat els dirigents europeus en la missiva.

Els fons recaptats en la conferència «impulsaran una cooperació global sense precedents entre científics i reguladors, indústria i governs, organitzacions internacionals, fundacions i professionals de la salut», han dit. A més, la carta esmenta i recolza obertament l’Organització Mundial de la Salut (OMS), qüestionada en els últims dies pel president nord-americà, Donald Trump.

«Si podem desenvolupar una vacuna produïda gràcies a la col·laboració mundial i per a tot el món, haurem aconseguit un bé públic mundial únic del segle XXI, que posarem a disposició de tothom, de manera assequible, amb l’ajuda dels nostres socis», han afirmat els dirigents europeus, que posen com a objectiu «l’accés universal a la vacunació, els tractaments i les proves». «Aquest és un moment decisiu per a la humanitat. A l’unir-nos avui entorn de la ciència i la solidaritat, estem sembrant les llavors de més unitat demà», han dit. 

Els signants destaquen que «cap de nosaltres pot imaginar o preveure amb prou certesa el que l’evolució de la pandèmia ens ofereix realment». Per això, «aquesta crisi ens afecta a tots». «Cap de nosaltres és immune a la pandèmia i cap pot derrotar el virus per si sol. De fet, no estarem segurs del tot fins que tots estiguem segurs; a tots els pobles, ciutats, regions i països del món [...] Hem de protegir els altres per protegir-nos a nosaltres mateixos», han afirmat els mandataris. Com a exemple, la carta fa referència als països on s’ha aconseguit «invertir la tendència».

Notícies relacionades

La missiva fa una especial menció al Sud global i en particular a l’Àfrica, on «les conseqüències podrien ser especialment dramàtiques». «Amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible en ment, podem redefinir el poder de la comunitat, la societat i la col·laboració mundial per assegurar-nos que ningú es quedi enrere», han dit els dirigents europeus.

Així, els dirigents han destacat que la lluita contra el coronavirus «és un deure de la nostra generació». «Les tecnologies sanitàries de baix cost i alta qualitat no són una quimera», han afirmat. «El món sencer s’ha alçat contra la Covid-19. Junts vencerem», han dit els líders. La carta està firmada per Merkel, Macron, Conte i a més per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la primera ministra de Noruega, Erna Solberg.