CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'ús de mascaretes serà obligatori al transport públic des del 4 de maig

Sánchez dona per fet que hi haurà rebrots de la pandèmia, tot i que «l'important és que siguin com menys intensos millor»

Llibreries, ferreteries i tallers d'arranjament de roba podran obrir dilluns, juntament amb les perruqueries

mascarillas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

L’ús de mascareta al transport públic serà obligatori a partir dilluns que ve, 4 de maig. Així ho ha anunciat aquest dissabte en roda de premsa el president del Govern, Pedro Sánchez. La mesura coincideix amb l’inici del pla de desescalada del confinament.

El cap de l’Executiu ha avançat que per afavorir que es compleixi la nova norma (fins ara l’ús de la mascareta era «altament» recomanable, però no obligatori a causa que alguns col·lectius com persones amb problemes respiratoris o mentals no poden utilitzar-les) es repartiran sis milions de mascaretes als principals nusos de transport.

Així mateix, es repartiran set milions més de mascaretes a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i un altre milió i mig a Càritas, Creu Roja i el Cermi (Comitè de representants de persones amb discapacitat). 

Els rebrots poden provocar «passos enrere»

Aquesta mesura, al costat de la del distanciament social i la consegüent obertura de negocis amb restriccions d’aforament, seran una de les accions destinades a contenir l’epidèmia, davant de l’evidència, segons ha reconegut Sánchez, que mentre no hi hagi vacuna «hi haurà rebrots» del virus. Si bé, segons la seva opinió, «l’important és que siguin com menys intensos millor» i que no tornin «a posar en qüestió el sistema nacional de salut».

El pla de desescalada contempla per això la possibilitat que els territoris on el coronavirus es descontroli tornin enrere en les consegüents fases d’obertura. Si bé, segons el president, això «no significaria un fracàs», ja que el món s’enfronta «a una cosa ignota». «Hem d’anar amb certeses, però amb la suficient humilitat que haurem de fer algun pas enrere», ha reconegut el president.

Altres mesures a partir de dilluns

Dilluns comença l’anomenada fase 0 o de preparació de la desescalada, on s’estableixen mesures de desconfinament limitades per a tot el país, que permeten l’obertura de negocis fins ara tancats com perruqueries, però també llibreriesferreteries, tallers d’arranjament de roba o calçat, que segons ha precisat Sánchez, podran atendre únicament amb cita prèvia, i un client per cada treballador, amb un horari preferent per als grans, que coincidiran amb les hores en què tenen permès el passeig.

Així mateix, podran obrir al públic els arxius i s’autoritzen els entrenaments als esportistes professionals. 

Quatre illes, a la fase 1

Notícies relacionades

Quatre illes, Formentera, El Hierro, La Graciosa i La Gomera, a causa de la seva bona evolució epidemiològica, passaran dilluns directament a la fase 1, per la qual cosa en aquests llocs es permetrà el contacte social en grups reduïts, els viatges de les persones que conviuen en un únic vehicle i l’obertura de terrasses i equipaments culturals amb restriccions d’aforament.

El Govern detallarà les condicions de la fase 0 i la fase 1, especialment què es considera contacte social reduït (al qual s’hauran de sotmetre tots els territoris en aquesta etapa), al llarg de la tarda i demà es publicaran les corresponents ordres ministerials al Butlletí Oficial de l’Estat.