mostres d'afecte en quarantena

Simón desaconsella abraçades entre avis i nens

Seria sotmetre les persones grans a un risc «innecessari», afirma el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries

L'autorització per practicar esports individuals inclou totes les disciplines, però hi haurà requisits

abuelos-nietos / periodico

2
Es llegeix en minuts

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha desaconsellat que els nens puguin abraçar els seus avis perquè, atesa «l’epidèmia que hem viscut» i amb els actuals nivells de contagi de coronavirusseria sotmetre les persones grans a un risc «innecessari». 

«Psicològicament és magnífic fer abraçades a tothom, però hem d’entendre que estem en una situació de risc que no durarà sempre. L’abraçada es podrà fer en el moment en què es pugui fer», ha respost l’epidemiòleg en la roda de premsa telemàtica. Ho ha dit al ser preguntat pel permís que s’ha donat a Suïssa perquè avis i nens menors de 10 anys puguin abraçar-se. 

Riscos per als avis

«Ara mateix, en la nostra situació i amb els nivells de transmissió que tenim a Espanya i amb l’epidèmia que hem viscut, hem de ser conscients dels riscos que pot suposar no per al nen, sinó per al seu avi», ha apel·lat Simón. 

I tot i que aquests riscos són baixos, són també «innecessaris». «Jo preferiria que el nen pogués fer moltes abraçades al seu avi i no només una», ha conclòs.

Desescalada amb una mica de retard a Catalunya i Madrid

Simón ha explicat també que Madrid i Catalunya pot ser que vagin amb una mica de retard en la desescalada. Ara mateix són dues de les comunitats autònomes que tenen un nombre més elevat de casos i les que més transmissió de casos han tingut. Per això, ha precisat, «el seu punt de partida és una mica més complicat que el d’altres» i «sí que és possible que es retardi una mica més la presa de mesures en aquestes dues autonomies per les dades que disposem ara mateix».

No obstant, ha afirmat que l’evolució de la pandèmia és «molt ràpida en totes les comunitats cap avall, incloses aquestes dues» i, per això, creu que tot i que tenen més probabilitat que allà es retardin les mesures de desescalada potser tampoc serà així, ja que dependrà de l’evolució dels pròxims dies.

Una recaiguda pot ser «més catastròfica»

Simón també ha admès que totes les comunitats tenen l’opció de proposar territoris diferents de la unitat provincial per establir les mesures, tot i que aquestes situacions s’hauran d’avaluar conjuntament entre Sanitat i les regions abans de prendre decisions.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha demanat fer les coses amb molt de compte i complint els requisits que s’estableixin per evitar que una recaiguda pugui ser «més catastròfica» que el brot anterior.

Horaris per reduir riscos amb els més vulnerables

Simón ha dit que les franges horàries s’establiran per reduir riscos amb els grups més vulnerables, per evitar que s’exposin a la transmissió del virus. I ha precisat que l’autorització per fer esport serà per a l’esport individual i allà ha inclòs, a més del ciclisme, el surf, el ‘windsurfing’ o l’‘skate’, depenent d’on visqui cada un. No obstant, i tot i que ha afirmat que entén que l’autorització per als esports individuals inclou tots els esports, també ha assenyalat que hi haurà requisits.