DADES DEL DIA

Madrid i Catalunya estan més mal situats, però encara podrien desescalar amb la resta

Concentren la meitat dels nous positius, però Sanitat no descarta que puguin millorar abans que es canviï de fase

Espanya registra la xifra de morts més baixa des del 20 de març i el nombre de contagiats torna a decréixer, amb 1.309 nous casos

simon-del-dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Gairebé des del principi, la Comunitat de Madrid i Catalunya han sigut les comunitats més colpejades per l’epidèmia. Concentren més de la meitat dels casos acumulats fins ara i, el que es mirarà amb lupa a l’hora de desescalar, acaparen la meitat dels nous contagis, cosa que fa que «el seu punt de partida» sigui més «complicat». Això pot ser que «retardi la presa de mesures» de desconfinament i els impedeixi passar a la fase 1 tan ràpid com altres regions. Si bé, segons el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, encara hi ha esperança, ja que el descens en l’expansió del virus està sent «molt ràpid cap avall» a tot Espanya.

De fet, el balanç del Ministeri de Sanitat recull aquest dijous la xifra més baixa de morts des del 20 de març, amb 268 de morts en 24 hores, fins a les 24.543 defuncions en total. Per segona vegada des d’aquell dia el recompte baixa de 300 defuncions al dia i a Galícia, Cantàbria i Múrcia no s’ha produït cap defunció en les últimes 24 hores.

I la xifra de contagiats ha crescut un 0,6%, cosa que equival a 1.309 nous positius (gairebé la meitat dels quals corresponen a sanitaris, gràcies a l’increment de proves en hospitals i ambulatoris), davant els 2.144 casos de dimecres, si bé aquell dia Sanitat ja va informar que uns 900 corresponien a pacients diagnosticats a Galícia amb testos d’anticossos, que Sanitat ha exclòs de l’estadística perquè no detecten si el virus segueix actiu i són considerats menys fiables. El recompte global ascendeix a 213.435 persones infectades (comptabilitzant només els diagnòstics amb PCR), 39.987 dels quals són sanitaris.

La valoració del ministre

«L’esforç realitzat ha tingut els seus efectes. Han passat gairebé 15 dies des que va finalitzar el permís retribuït recuperable i no estem veient cap índex negatiu», ha recalcat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que també ha admès que, malgrat que s’estan realitzant moltes més proves, tant de PCR com d’anticossos, cosa que va fer témer al Govern un repunt important, aquest «increment no s’ha produït».

Notícies relacionades

Si bé, l’estadística  mostra que l’epidèmia retrocedeix a diverses velocitats. Així, mentre que Madrid i Catalunya han detectat més de 150 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, temps d’incubació de la malaltia, sis comunitats (Andalusia, Astúries, les Canàries, el País Valencià, Extremadura i Múrcia) tenen una situació «molt favorable», perquè han notificat menys de 20 positius. I un panorama similar reflecteix el recompte d’hospitalitzats (amb 816 casos més en total en 24 hores) i de persones a l’uci (amb 57 pacients nous).

En la banda positiva, el nombre de persones curades ascendeix a 112.050, amb 3.103 noves altes.