DADES DEL DIA
Madrid i Catalunya estan més mal situats, però encara podrien desescalar amb la resta
Concentren la meitat dels nous positius, però Sanitat no descarta que puguin millorar abans que es canviï de fase
Espanya registra la xifra de morts més baixa des del 20 de març i el nombre de contagiats torna a decréixer, amb 1.309 nous casos
Gairebé des del principi, la Comunitat de Madrid i Catalunya han sigut les comunitats més colpejades per l’epidèmia. Concentren més de la meitat dels casos acumulats fins ara i, el que es mirarà amb lupa a l’hora de desescalar, acaparen la meitat dels nous contagis, cosa que fa que «el seu punt de partida» sigui més «complicat». Això pot ser que «retardi la presa de mesures» de desconfinament i els impedeixi passar a la fase 1 tan ràpid com altres regions. Si bé, segons el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, encara hi ha esperança, ja que el descens en l’expansió del virus està sent «molt ràpid cap avall» a tot Espanya.
De fet, el balanç del Ministeri de Sanitat recull aquest dijous la xifra més baixa de morts des del 20 de març, amb 268 de morts en 24 hores, fins a les 24.543 defuncions en total. Per segona vegada des d’aquell dia el recompte baixa de 300 defuncions al dia i a Galícia, Cantàbria i Múrcia no s’ha produït cap defunció en les últimes 24 hores.
I la xifra de contagiats ha crescut un 0,6%, cosa que equival a 1.309 nous positius (gairebé la meitat dels quals corresponen a sanitaris, gràcies a l’increment de proves en hospitals i ambulatoris), davant els 2.144 casos de dimecres, si bé aquell dia Sanitat ja va informar que uns 900 corresponien a pacients diagnosticats a Galícia amb testos d’anticossos, que Sanitat ha exclòs de l’estadística perquè no detecten si el virus segueix actiu i són considerats menys fiables. El recompte global ascendeix a 213.435 persones infectades (comptabilitzant només els diagnòstics amb PCR), 39.987 dels quals són sanitaris.
La valoració del ministre
«L’esforç realitzat ha tingut els seus efectes. Han passat gairebé 15 dies des que va finalitzar el permís retribuït recuperable i no estem veient cap índex negatiu», ha recalcat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que també ha admès que, malgrat que s’estan realitzant moltes més proves, tant de PCR com d’anticossos, cosa que va fer témer al Govern un repunt important, aquest «increment no s’ha produït».
Si bé, l’estadística mostra que l’epidèmia retrocedeix a diverses velocitats. Així, mentre que Madrid i Catalunya han detectat més de 150 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, temps d’incubació de la malaltia, sis comunitats (Andalusia, Astúries, les Canàries, el País Valencià, Extremadura i Múrcia) tenen una situació «molt favorable», perquè han notificat menys de 20 positius. I un panorama similar reflecteix el recompte d’hospitalitzats (amb 816 casos més en total en 24 hores) i de persones a l’uci (amb 57 pacients nous).
En la banda positiva, el nombre de persones curades ascendeix a 112.050, amb 3.103 noves altes.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar